Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CÂȚI EURO pe HECTAR ÎNGHITE ÎN FIECARE AN SOFTUL CU CARE APIA ACHITĂ SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 11 iulie 2019 - 13:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANALIZĂ COMISIA EUROPEANĂ! Comisia Europeană a transmis pentru AGROINFO concluziile unui studiu, publicat pe data de 8 iulie 2019, care arată că achitarea subvențiilor pentru fermieri generează un cost mediu anual de 10 euro/ha pentru utilizarea Sistemului Integrat de Administrare și Control, IACS, responsabil de plata fiecărui cent către fermieri. Paradoxal, pentru țările mici membre UE, mai puțin dezvoltate economic, acest cost poate ajunge și la 200 de euro/ha, în timp pentru state dezvoltate, la doar 2 euro/ha.

De la reforma politicii agricole comune (PAC) din 2013, costurile administrative legate de Politica Agricolă Comună, PAC, nu au crescut substanțial pentru agricultori, reprezentând 2% din totalul ajutorului primit. În ceea ce privește costurile pentru autoritățile naționale, acestea sunt estimate la aproximativ 3% din bugetul PAC, fiind majorate cu o treime de la punerea în aplicare a unui nou sistem de control și gestionare a plăților în 2013.

Obiectivul general al studiului publicat de Comisia Europeană este de a examina costurile și sarcina administrativă, inclusiv eficiența istemelor actuale de gestionare și control a unei părți importante din cheltuielile politicii agricole comune (PAC). În mod specific, studiul analizează și evaluează diferitele elemente ale Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS), precum și sistemul de identificare a parcelelor agricole, mecanismele de control aferente și costurile asociate eco-condiționalității. Cross-compliance este un set de reguli de bază, care stabilesc standardele pentru sănătatea publică, plantelor și animalelor și bunăstarea animalelor pe care agricultorii trebuie să le urmeze pentru a primi sprijin pentru venituri.

Potrivit studiului, costurile administrative ale PAC sunt inferioare sau similare în comparație cu alte politici ale UE. De exemplu, rata globală pentru Fondurile Structurale și de Investiții (FESA) europene este estimată la 4%, în timp ce costurile administrative generale ale UE reprezintă aproximativ 6% din bugetul total al UE.

În plus, studiul a constatat următoarele: costurile medii anuale ale IACS sunt estimate la 10 EUR pe hectar de suprafață agricolă utilizată. Pentru UE în ansamblu, aceasta reprezintă între 1,7 miliarde și 1,9 miliarde de euro. Aceasta include 14%  costuri de instalare, 12% costuri de funcționare și 74% costuri de gestionare și de control.

În ceea ce privește eco-condiționalitatea, în comparație cu perioada anterioară, costurile ca procent din plățile directe primite au scăzut. Principalele costuri sunt legate de personal, investiții IT și analiza riscurilor.

Atunci când analizează costurile administrative pentru IACS pe stat membru, acesta oscilează de la 2 EUR la 208 EUR pe hectar.

Studiul a concluzionat că mai mulți factori au influențat diferențele dintre țări, cum ar fi dimensiunea și structura sectorului agricol, structura organizatorică a autorităților naționale și alegerea sistemelor tehnologiei informației. Mai exact, datele au evidențiat diferențe considerabile între statele membre mari și cele mici, cu costuri mai mari pentru cele mai mici.

Rezultatele studiului au constatat, de asemenea, că automatizarea, digitalizarea și noile tehnologii pentru controalele de management contribuie la reducerea costurilor administrative și a poverii PAC. Acesta a prezentat deja rezultate prin sistemul de identificare a parcelelor de teren, de exemplu, un sistem IT bazat pe fotografii ale parcelelor agricole utilizat pentru verificarea plăților în cadrul PAC. O altă tehnologie care ar putea fi exploatată în continuare pentru a reduce povara administrativă este teledetecția, utilizată ca parte a regimurilor de control ale anumitor state membre. Aceasta a condus la o reducere a numărului de inspecții fizice în domeniu și la utilizarea mai precisă a resurselor necesare pentru inspectorii agențiilor de plăți care trebuie să facă verificări în teren la ferme.

Cu toate acestea, studiul a constatat, de asemenea, că absorbția sistemelor electronice depinde în mare măsură de statul membru. Absorbția este extrem de lentă în unele țări. Pentru a îmbunătăți acest lucru, ar fi necesare investiții în infrastructură pentru a crește accesul la bandă largă în zonele rurale îndepărtate.

La nivelul beneficiarului, ca procent din sprijinul total al PAC primit, sarcina administrativă este estimată, în medie,  la 2%. Studiul susține că aceasta variază în funcție de mărimea fermei, de complexitatea ei (animale, culturi arabile, culturi permanente, mixte ...), numărul și tipul de sprijin primit, precum și valoarea plăților.

Studiul își încheie analiza cu câteva recomandări, printre care încurajarea utilizării tehnologiei pentru a reduce costurile administrative și adăugarea de către statele membre a analizei acestor costuri la planurile strategice ale PAC, la propunerile PAC post 2020.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizat: 1341 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

APELUL DISPERAT AL UNUI TÂNĂR FERMIER: NU NE FORȚAȚI SĂ RENUNȚĂM LA AGRICULTURĂ!

12 iulie 2020 - 16:41

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit apelul disperat al unui tânăr fermier din județul Vaslui. Cerem Ministerului Agriculturii să vină în sprijinul nostru și să nu ne abandoneze, altfel acesta va fi ultimul an ca și fermieri pentru noi, lucru dorit de companiile străine cu profil agricol care au venit în ultimul an aici și care dispun de capital străin aproape nelimitat, ne-a scris tânărul fermier.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

CONCLUZIILE EUROSTAT PRIVIND VÂNZĂRILE DE PESTICIDE

09 iulie 2020 - 10:42

Portugalia este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare reducere a vânzărilor şi a utilizării produselor agrochimice între 2011 şi 2018, înregistrând o scădere de 43%.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii