Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CÂȚI EURO pe HECTAR ÎNGHITE ÎN FIECARE AN SOFTUL CU CARE APIA ACHITĂ SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 11 iulie 2019 - 13:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANALIZĂ COMISIA EUROPEANĂ! Comisia Europeană a transmis pentru AGROINFO concluziile unui studiu, publicat pe data de 8 iulie 2019, care arată că achitarea subvențiilor pentru fermieri generează un cost mediu anual de 10 euro/ha pentru utilizarea Sistemului Integrat de Administrare și Control, IACS, responsabil de plata fiecărui cent către fermieri. Paradoxal, pentru țările mici membre UE, mai puțin dezvoltate economic, acest cost poate ajunge și la 200 de euro/ha, în timp pentru state dezvoltate, la doar 2 euro/ha.

De la reforma politicii agricole comune (PAC) din 2013, costurile administrative legate de Politica Agricolă Comună, PAC, nu au crescut substanțial pentru agricultori, reprezentând 2% din totalul ajutorului primit. În ceea ce privește costurile pentru autoritățile naționale, acestea sunt estimate la aproximativ 3% din bugetul PAC, fiind majorate cu o treime de la punerea în aplicare a unui nou sistem de control și gestionare a plăților în 2013.

Obiectivul general al studiului publicat de Comisia Europeană este de a examina costurile și sarcina administrativă, inclusiv eficiența istemelor actuale de gestionare și control a unei părți importante din cheltuielile politicii agricole comune (PAC). În mod specific, studiul analizează și evaluează diferitele elemente ale Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS), precum și sistemul de identificare a parcelelor agricole, mecanismele de control aferente și costurile asociate eco-condiționalității. Cross-compliance este un set de reguli de bază, care stabilesc standardele pentru sănătatea publică, plantelor și animalelor și bunăstarea animalelor pe care agricultorii trebuie să le urmeze pentru a primi sprijin pentru venituri.

Potrivit studiului, costurile administrative ale PAC sunt inferioare sau similare în comparație cu alte politici ale UE. De exemplu, rata globală pentru Fondurile Structurale și de Investiții (FESA) europene este estimată la 4%, în timp ce costurile administrative generale ale UE reprezintă aproximativ 6% din bugetul total al UE.

În plus, studiul a constatat următoarele: costurile medii anuale ale IACS sunt estimate la 10 EUR pe hectar de suprafață agricolă utilizată. Pentru UE în ansamblu, aceasta reprezintă între 1,7 miliarde și 1,9 miliarde de euro. Aceasta include 14%  costuri de instalare, 12% costuri de funcționare și 74% costuri de gestionare și de control.

În ceea ce privește eco-condiționalitatea, în comparație cu perioada anterioară, costurile ca procent din plățile directe primite au scăzut. Principalele costuri sunt legate de personal, investiții IT și analiza riscurilor.

Atunci când analizează costurile administrative pentru IACS pe stat membru, acesta oscilează de la 2 EUR la 208 EUR pe hectar.

Studiul a concluzionat că mai mulți factori au influențat diferențele dintre țări, cum ar fi dimensiunea și structura sectorului agricol, structura organizatorică a autorităților naționale și alegerea sistemelor tehnologiei informației. Mai exact, datele au evidențiat diferențe considerabile între statele membre mari și cele mici, cu costuri mai mari pentru cele mai mici.

Rezultatele studiului au constatat, de asemenea, că automatizarea, digitalizarea și noile tehnologii pentru controalele de management contribuie la reducerea costurilor administrative și a poverii PAC. Acesta a prezentat deja rezultate prin sistemul de identificare a parcelelor de teren, de exemplu, un sistem IT bazat pe fotografii ale parcelelor agricole utilizat pentru verificarea plăților în cadrul PAC. O altă tehnologie care ar putea fi exploatată în continuare pentru a reduce povara administrativă este teledetecția, utilizată ca parte a regimurilor de control ale anumitor state membre. Aceasta a condus la o reducere a numărului de inspecții fizice în domeniu și la utilizarea mai precisă a resurselor necesare pentru inspectorii agențiilor de plăți care trebuie să facă verificări în teren la ferme.

Cu toate acestea, studiul a constatat, de asemenea, că absorbția sistemelor electronice depinde în mare măsură de statul membru. Absorbția este extrem de lentă în unele țări. Pentru a îmbunătăți acest lucru, ar fi necesare investiții în infrastructură pentru a crește accesul la bandă largă în zonele rurale îndepărtate.

La nivelul beneficiarului, ca procent din sprijinul total al PAC primit, sarcina administrativă este estimată, în medie,  la 2%. Studiul susține că aceasta variază în funcție de mărimea fermei, de complexitatea ei (animale, culturi arabile, culturi permanente, mixte ...), numărul și tipul de sprijin primit, precum și valoarea plăților.

Studiul își încheie analiza cu câteva recomandări, printre care încurajarea utilizării tehnologiei pentru a reduce costurile administrative și adăugarea de către statele membre a analizei acestor costuri la planurile strategice ale PAC, la propunerile PAC post 2020.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizat: 1367 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA MAI MICI PENTRU FERMELE MARI, SUBVENȚII APIA MAI MARI PENTRU FERMELE MICI!

SUBVENȚII APIA MAI MICI PENTRU FERMELE MARI, SUBVENȚII APIA MAI MARI PENTRU FERMELE MICI!

26 octombrie 2020 - 09:18

OFICIAL PARLAMENTUL EUROPEAN! Mai mult sprijin pentru cei care practică o agricultură mai favorabilă pentru climă și mediu. Plățile directe anuale sunt plafonate la 100.000 euro, iar IMM-urile vor beneficia de sprijin suplimentar. Se introduc măsuri personalizate pentru a ajuta fermierii să facă față crizelor. Se aplică sancțiuni mai severe celor care încalcă normele în mod repetat (de ex. regulile legate de mediu sau calitatea vieții animalelor), anunță oficial Parlamentul European, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

TERMEN ÎN NOIEMBRIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA PE HECTAR!

TERMEN ÎN NOIEMBRIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA PE HECTAR!

26 octombrie 2020 - 08:19

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele limită pentru plata subvențiilor agricole pe hectar pentru luna noiembrie 2020. Aceste termene pentru depunerea unor acte la APIA trebuie respectate de fermierii care au accesat subvenția pe hectar dacă vor să beneficieze de acești bani în anul 2020.

FERMIERUL CORNEL STROESCU, PAGUBĂ URIAȘĂ! ZECI DE HECTARE, DISTRUSE DE O PLOAIE ACIDĂ! SUBVENȚIILE APIA, PIERDUTE!

FERMIERUL CORNEL STROESCU, PAGUBĂ URIAȘĂ! ZECI DE HECTARE, DISTRUSE DE O PLOAIE ACIDĂ! SUBVENȚIILE APIA, PIERDUTE!

26 octombrie 2020 - 07:23

NENOROCIRE! Pagubă uriașă pentru fermieri, acum, la final de recoltă. O ploaie acidă și bruma căzute zilele trecute în zona Mehedinți au compromis complet o producție de câteva sute de tone de tomate. Ar fi trebuit să ajungă la vânzare și să atingă cantitatea impusă pentru a primi subvenții de la stat. Acum, oamenii au pierdut totul.

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

26 octombrie 2020 - 06:36

FELICITĂRI, ROMÂNIA! Cercetătoarei științifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial ”Odile Bain”.

NOUA SCHEMĂ DE AJUTOR! SUMA PE CARE O VOR PRIMI FERMIERII ROMÂNI!

NOUA SCHEMĂ DE AJUTOR! SUMA PE CARE O VOR PRIMI FERMIERII ROMÂNI!

26 octombrie 2020 - 06:02

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat duminică, 25 octombrie 2020, că fermierii români vor beneficia de o nouă schemă de ajutor în valoare maximă de 6.000 de lei lunar. Proiectul de Ordonanță de Urgență este în consultare publică pe site-ul oficial al Ministerului Fondurilor Europene.

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii