KWS+
Reclama header after big part 2

CÂȚI EURO pe HECTAR ÎNGHITE ÎN FIECARE AN SOFTUL CU CARE APIA ACHITĂ SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Publicat: 11 iulie 2019 - 13:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANALIZĂ COMISIA EUROPEANĂ! Comisia Europeană a transmis pentru AGROINFO concluziile unui studiu, publicat pe data de 8 iulie 2019, care arată că achitarea subvențiilor pentru fermieri generează un cost mediu anual de 10 euro/ha pentru utilizarea Sistemului Integrat de Administrare și Control, IACS, responsabil de plata fiecărui cent către fermieri. Paradoxal, pentru țările mici membre UE, mai puțin dezvoltate economic, acest cost poate ajunge și la 200 de euro/ha, în timp pentru state dezvoltate, la doar 2 euro/ha.

De la reforma politicii agricole comune (PAC) din 2013, costurile administrative legate de Politica Agricolă Comună, PAC, nu au crescut substanțial pentru agricultori, reprezentând 2% din totalul ajutorului primit. În ceea ce privește costurile pentru autoritățile naționale, acestea sunt estimate la aproximativ 3% din bugetul PAC, fiind majorate cu o treime de la punerea în aplicare a unui nou sistem de control și gestionare a plăților în 2013.

Obiectivul general al studiului publicat de Comisia Europeană este de a examina costurile și sarcina administrativă, inclusiv eficiența istemelor actuale de gestionare și control a unei părți importante din cheltuielile politicii agricole comune (PAC). În mod specific, studiul analizează și evaluează diferitele elemente ale Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS), precum și sistemul de identificare a parcelelor agricole, mecanismele de control aferente și costurile asociate eco-condiționalității. Cross-compliance este un set de reguli de bază, care stabilesc standardele pentru sănătatea publică, plantelor și animalelor și bunăstarea animalelor pe care agricultorii trebuie să le urmeze pentru a primi sprijin pentru venituri.

Potrivit studiului, costurile administrative ale PAC sunt inferioare sau similare în comparație cu alte politici ale UE. De exemplu, rata globală pentru Fondurile Structurale și de Investiții (FESA) europene este estimată la 4%, în timp ce costurile administrative generale ale UE reprezintă aproximativ 6% din bugetul total al UE.

În plus, studiul a constatat următoarele: costurile medii anuale ale IACS sunt estimate la 10 EUR pe hectar de suprafață agricolă utilizată. Pentru UE în ansamblu, aceasta reprezintă între 1,7 miliarde și 1,9 miliarde de euro. Aceasta include 14%  costuri de instalare, 12% costuri de funcționare și 74% costuri de gestionare și de control.

În ceea ce privește eco-condiționalitatea, în comparație cu perioada anterioară, costurile ca procent din plățile directe primite au scăzut. Principalele costuri sunt legate de personal, investiții IT și analiza riscurilor.

Atunci când analizează costurile administrative pentru IACS pe stat membru, acesta oscilează de la 2 EUR la 208 EUR pe hectar.

Studiul a concluzionat că mai mulți factori au influențat diferențele dintre țări, cum ar fi dimensiunea și structura sectorului agricol, structura organizatorică a autorităților naționale și alegerea sistemelor tehnologiei informației. Mai exact, datele au evidențiat diferențe considerabile între statele membre mari și cele mici, cu costuri mai mari pentru cele mai mici.

Rezultatele studiului au constatat, de asemenea, că automatizarea, digitalizarea și noile tehnologii pentru controalele de management contribuie la reducerea costurilor administrative și a poverii PAC. Acesta a prezentat deja rezultate prin sistemul de identificare a parcelelor de teren, de exemplu, un sistem IT bazat pe fotografii ale parcelelor agricole utilizat pentru verificarea plăților în cadrul PAC. O altă tehnologie care ar putea fi exploatată în continuare pentru a reduce povara administrativă este teledetecția, utilizată ca parte a regimurilor de control ale anumitor state membre. Aceasta a condus la o reducere a numărului de inspecții fizice în domeniu și la utilizarea mai precisă a resurselor necesare pentru inspectorii agențiilor de plăți care trebuie să facă verificări în teren la ferme.

Cu toate acestea, studiul a constatat, de asemenea, că absorbția sistemelor electronice depinde în mare măsură de statul membru. Absorbția este extrem de lentă în unele țări. Pentru a îmbunătăți acest lucru, ar fi necesare investiții în infrastructură pentru a crește accesul la bandă largă în zonele rurale îndepărtate.

La nivelul beneficiarului, ca procent din sprijinul total al PAC primit, sarcina administrativă este estimată, în medie,  la 2%. Studiul susține că aceasta variază în funcție de mărimea fermei, de complexitatea ei (animale, culturi arabile, culturi permanente, mixte ...), numărul și tipul de sprijin primit, precum și valoarea plăților.

Studiul își încheie analiza cu câteva recomandări, printre care încurajarea utilizării tehnologiei pentru a reduce costurile administrative și adăugarea de către statele membre a analizei acestor costuri la planurile strategice ale PAC, la propunerile PAC post 2020.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizat: 1380 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii