Adama
Vinasa Rompak

Câte milioane de euro pierdem dacă nu iese legea irigațiilor?

Publicat: 11 octombrie 2015 - 10:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legea irigațiilor este unul dintre subiectele dezbătute în agricultură. Refuzul deputaților de a vota  proiectul propus de ministrul agriculturii, cu alocarea anuală a unei sume de la bugetul de stat pentru reabilitarea infrastructurii principale, a fost motivat de teama scurgerii banilor către nu se știe ce buzunare. Daniel Constantin a reușit să repună propunerea pe lista proiectelor legislative, din poziția de deputat.

România ar putea pierde o sumă importantă, pusă la dispoziție prin PNDR 2014-2020, dacă nu se găsesc banii necesari pentru reabilitarea infrastructurii principale. Ministrul agriculturii recunoaște că în sistemul național al irigațiilor, atât de dificil de realizat, noi am pus căruța înaintea cailor.

Am discutat și cu directorul DG Agri, dacă nu reabilităm infrastructura principală riscăm să pierdem și banii pe care i-am alocat în acești ani pentru infrastructura secundară. Adică, 560 de milioane de euro, pe care i-am alocat în 2012 și apoi în noul PNDR, în 2015 și de acum înainte până-n 2020, spune Daniel Constantin.

Până acum, potrivit afirmațiilor ministrului agriculturii, sunt în derulare proiecte pentru refacerea infrastructurii secundare în valoare de aproximativ 128 de milioane de euro. Riscăm să pierdem acești bani pentru că infrastructură secundară nu există fără cea principală și să nu mai primim diferența până la 560 de milioane de euro, suma despre care vorbește șeful Agriculturii românești, bani acordați prin PNDR, dacă noi nu reabilităm infrastructură principală.

Eu, nefiind un om politic, vă pot spune ce implicații tehnice are și ce implicații există la nivel național. Nu mai putem finanța infrastructura secundară, dacă nu iese această lege și nu asigurăm funcționalitatea infrastructurii principale. Noi avem toți banii alocați prin PNDR pentru infrastructura secundară. Dar condițiile de eligibilitate pentru a obține un proiect pentru reabilitarea infrastructurii secundare este ca infrastructura principală să fie funcțională. Deci, dacă nu luăm niște măsuri cât de rapide pentru a reabilita infrastructura principală, să o facem funcțională în toată țara, măcar pe bucățile construite de organizațiile de udători, atunci nici proiectele depuse de aceștia nu vor fi eligibile. Deci, este o afectare pe tot palierul, nu doar pe jocuri mici, la nivel politic, pe o amenajare sau alta, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Proiectul propus de ministrul agriculturii vizează alocarea sumei de 145 de milioane de euro, în 2016, din bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii principale. Suma ar urma să crească cu 17% în fiecare an, timp de 5 ani, și astfel s-ar ajunge la miliardul de euro necesar refacerii sistemului național de irigații. De supravegherea lucrărilor ar urma să se ocupe un Comitet interministerial. Odată ce va fi lege, nu va mai exista teama că banii nu vor fi alocați pentru refacerea acestui sistem.

Agroinfo are obiceiul să spună lucrurilor pe nume și să asculte opiniile celor direct implicați. Fermierii par și nu par interesați de această problemă a irigațiilor. Iată părerile câtorva dintre ei:

Aurelia Becherescu: Dacă vor începe lucrările la irigații cred că vor fi sute de locuri de muncă. Eu am lucrat în sistem, eram al treilea sistem din Europa, modern și performant până a făcut domnul român pariu cu agricultura. Tot aluminiul și cuprul a fost furat de firme de fier vechi.

Drăgoi Marcel: Cred că legi vor fi, dar apă pe canale nu vom vedea, infrastructura nu mai există.

Balan Grig: Ungaria are sistem de irigații și scoate 2 producții pe an.

Marcela Marian: Un adevărat fermier nu așteaptă să-i facă altcineva, indiferent cum s-ar chema: stat, UE, EI, etc. El știe ce are de făcut și unde vrea să ajungă.

FloWjd: Toți am fi interesați să se poată face irigații. Dar pentru un fermier nu pare prea interesantă o lege a irigațiilor ci, mai degrabă, un proiect de investiții în irigații.

Vizualizat: 2248 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Votul a fost politic. Daniel Constantin îl acuză pe Nini Săpunaru de boicotarea proiectului irigațiilor!

Votul a fost politic. Daniel Constantin îl acuză pe Nini Săpunaru de boicotarea proiectului irigațiilor!

Ministrul agriculturii este decis să renunțe la portofoliu până la sfârșitul anului, dacă nu va reuși să rezolve cumva, printr-o ordonanță de urgență, aprobarea proiectului de refacere a infrastructurii principale de irigații. Legea irigațiilor a fost respinsă săptămâna aceasta de deputați.

Miliardul de euro nu mai vine! Planul lui Daniel Constantin pentru refacerea irigațiilor respins de deputați!

Miliardul de euro nu mai vine! Planul lui Daniel Constantin pentru refacerea irigațiilor respins de deputați!

Ministrul agriculturii era convins că, în decurs de 5 ani, prin alocarea unei sume de la bugetul de stat, va face rost de miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigații. Planul lui a fost spulberat de deputați!

Fermierii din Constanța au inaugurat primul sistem de irigații alimentat din canalul Dunăre-Marea Neagră!

Fermierii din Constanța au inaugurat primul sistem de irigații alimentat din canalul Dunăre-Marea Neagră!

Fermierii din Constanța sunt primii care își vor iriga culturile cu apă din canalul Dunăre-Marea Neagră. Sistemul de irigații din Agigea a fost inaugurat luni, 28 septembrie. Ministrului agriculturii i-a revenit onoarea de a sparge sticla de șampanie.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii