EXCLUSIV AGROINFO. Sunt fermieri români aflați într-o situație specială. Au făcut transfer de exploatație, și-au schimbat forma de organizare și au transferat întreaga exploatație pe firma nou creată și s-au trezit că, până la această oră, nu au un leu subvenție în cont, nici pentru pământ și nici pentru animale. Ce se întâmplă cu banii care li se cuvin acestor fermieri?
Există situații în care mulți dintre fermierii români au fost forțați să treacă de la statutul de persoană fizică la cel de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau o altă formă juridică pe care să figureze ferma și care să-i ajute să obțină ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Concret, acești fermieri nu aveau cum să beneficieze de diferența dintre acciza standard și acciza redusă la motorină dacă rămâneau persoane fizice. Ajutorul de stat pentru motorină se acordă doar persoanelor juridice.
Mulți dintre acești agricultori dețin și ferme de producție vegetală și ferme de creștere a animalelor sau au pășuni închiriate de la primării. Dăm un exemplu. Un fermier și-a înființat o întreprindere individuală în 2010. Inițial, în această întreprindere figura doar terenul arabil, ferma de producție vegetală. Dar fermierul nostru mai deține pășune și o fermă de creștere a animalelor, oi, vaci și capre.
În 2015, a făcut transfer de exploatație. Adică, a trecut și ferma de animale și pășunea la întreprinderea individuală ca să nu fie suspectat că ar crea condiții artificiale. Transferul de exploatație l-a împiedicat să primească până la această oră subvențiile care i se cuvin pe hectarul de teren arabil, pe cel de pășune și pe cap de animal. Sunt și alte situații de transfer de expoatație, când un fermier transferă exploatația agricolă pe numele fiului său, de exemplu, sau pe numele altui fermier.
Câți fermieri români sunt într-o astfel de situație și când își vor primi banii?
Dintr-un număr total de 6.688 transferuri de exploatație, precizăm faptul ca 4.763 sunt autorizați la plată, sau în curs de autorizare. Menționăm că restul fermierilor vor intra pe fluxul de autorizare în perioada imediat următoare, declară Nicolae Horumbă, directorul general APIA.
Situația acestor fermieri ne-a fost comunicată de șeful APIA la data de 23 august 2016.
CITEȘTE TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!