Ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat recent că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se străduiește să le achite fermierilor plățile pe agromediu, aferente măsurii 214. Dacă pentru celelalte scheme de plată există un proiect de sancțiuni, pentru aceste subvenții, sistemul de sancțiuni este deja aprobat și legiferat. Iată ce vă taie din plata pe agromediu!
Supradeclararea. La fel ca în cazul schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), supradeclararea se lasă cu sancțiuni și pentru plata pe agromediu.
Sancțiuni pentru pachetele 1 – 7 agromediu:
Dacă diferența dintre suprafața declarată și suprafața determinată la nivelul unei grupe de culturi este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafața determinată va fi considerată egală cu suprafața declarată.
Dacă în ceea ce privește o grupă de culturi, suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafața determinată sau 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20%, plata se calculează pe baza suprafeței determinate din care se scade dublul diferenței constatate.
Dacă suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafața determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupa de culturi în cauză.
Dacă suprafața declarată pentru plată depășește suprafața determinată cu un procent mai mare de 50% din suprafața determinată, fermierul este exclus de la plată pentru grupa de culturi în cauză și este sancționat cu valoarea cuantumului sprijinului care corespnde diferenței dintre suprafața declarată și cea determinată.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aplică sancțiuni și pentru nerespectarea condițiilor de eligibilitate, a cerințelor specifice și a cerințelor de bază relevante pentru fiecare pachet pe agromediu.
Concret, parcelele trebuie să fie în zone eligibile, angajamentele din pachetele 1,2,3, 6 și 7 se aplică la nivel de parcelă agricolă și nu există posibilitatea schimbării parcelelor pe perioada angajamentelor; angajamentele pentru pachetele 4 și 5 sunt condiționate de menținerea valorii suprafeței pe toată perioada de angajament; parcele minimă eligibilă este 0,3 ha, iar mărimea minimă a fermei 1 ha; pachetele 4 și 7 se pot aplica pe maxim 80% din terenul arabil al fermei; pentru pachetul 5 suprafața arabilă deținută de fermier este sub 10 ha.
Sunt 8 tipuri de sancțiuni
- 10 % din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament;
- 20 % din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament;
- 50% din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament;
- 75% din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament;
- 100% din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament, fermierul este exclus de plată;
- 100 % din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament, fermierul este exclus de la plata pachetului respectiv, dar este și obligat să returneze toți banii primiți pentru pachetul respectiv în anii anteriori;
- 100% din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament, fermierul este exclus de la plata pe toată măsura pe anul respectiv și este obligat să returneze toți banii primiți în anii anteriori pe pachetul pentru care a încheiat angajamentul;
- 100 % din valoarea sprijinului pe pachet pe anul respectiv de angajament, fermierul este exclus de la plată pe toată măsura pe anul respectiv și, în plus, pe anul următor pentru toată măsura. Fermierul returnează toți banii primiți pe pachetul respectiv până la acel moment. Se consideră că fermierul nu a respectat intenționat condițiile.
Ce ar putea plăti APIA în decembrie 2015?
Măsura 214 - Plăţi pentru agromediu:
- pachetul 1- pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 de euro/ha;
- pachetul 2- practici agricole tradiţionale - 58 euro/ha;
- pachetul 3.1- pajişti importante pentru pasări, varianta 1 Crex Crex - 209 euro/ha;
- pachetul 4- culturi verzi - 130 euro/ha.
Plăţile pentru Măsura 214 - Plăţi pentru agromediu se vor face la cursul de schimb de 4,4828 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 6 ianuarie 2015