Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a stabilit termene limită pentru fiecare etapă pe care o va parcurge până la plata integrală a subvențiilor și startul sesiunii de primire a cererii unice de plată pentru campania 2016.
15 februarie 2016. Este termenul pe care APIA și l-a propus pentru finalizarea campaniei de follw-up, derulată împreună cu fermierii români. Ce înseamnă campania de follow-up și ce se întâmplă în timpul acestei operațiuni? În momentul în care se încheie verificările în teren, controlul clasic, administrativ, controlul prin teledetecție sunt generate coduri de conformitate și coduri de neconformitate.
Fermierii care au coduri de conformitate trec direct pe listele de plată pentru subvențiile integrale. Mai puțin norocoși, agricultorii prinși în eșantioanele de control și care au ieșit din toate verificările cu coduri de neconformitate sunt cu semnul întrebării pentru lista de plată. Pentru acești fermieri este organizată și campania de follow-up.
Sunt neconformități care se pot clarifica mai ușor, suprapuneri, subdeclarări, supradeclarări de parcele agricole, etc. și neconformități care sunt dificil de limpezit, cum este identificarea total greșită a parcelei agricole, amplasarea parcelei pe coordonate complet diferite decât cele reale, din teren.
Odată încheiată campania de follow-up, APIA intențioanează să declanșeze, în aceeași zi, campania de informare a fermierilor pentru completarea cererii unice de plată 2016.
28 februarie 2016. Este termenul stabilit pentru finalizarea programării fermierilor în vederea depunerii cererilor unice de plată și transmiterea invitațiilor către agricultori.
(sursa Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)