Ploile căzute la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai au întârziat campania agricolă de primăvară.
Ce lucrări mai au de făcut fermierii până la intrarea în prima lună a recoltelor verii şi ce speranţe le dau culturile pentru acest an agricol?
TELEORMAN: Stăm cu ochii pe lan
În judeţele din sudul ţării, precipitaţiile căzute în ultima perioadă au întârziat dezvoltarea normală a culturilor agricole.
Ion Dobre, cultivator din partea de nord a judeţului, în zona Dobroteşti, lucrează o suprafaţă de 620 de hectare. În structura de producţie, cam 60-65 la sută cultivă cereale de toamnă şi rapiţă; restul terenului este ocupat cu floarea-soarelui şi porumb (doar circa 10 la sută din suprafaţă). „Încă de anul trecut avem exces de umiditate. Acum, în prima decadă a lunii mai, suntem cu lucrările campaniei agricole în urmă, că nu am putut să intrăm în câmp. Mecanizatorii Daniel Berechet, Laurenţiu Creţeanu, Aleaxandru Bărbuceanu sau Popa Teodor au utilajele pregătite”, ne-a declarat fermierul. Acesta a adăugat: „Avem culturi la înverzire, au înflorit, e greu să le mai încorporezi mecanic. A fost dificil şi la însămânţatul lor. La cerealele păioase, ploile de primăvară, vremea excesiv de rece, dar şi amplitudinea mare între temperaturile diurne şi nocturne au favorizat apariţia complexului de boli foliare. Pentru a stopa evoluţia lor a fost nevoie să aplicăm două tratamente fitosanitare la loturile semincere şi unul la culturile comerciale. Toate acestea ne-au crescut cheltuielile pe hectar cu 4-500 lei numai cu fungicidele de top pe care le-am utilizat. Acum stăm cu ochii pe lan”, ne-a declarat producătorul agricol.
(...)
BIHOR: Din cauza secetei, fermierii vor să renunţe la porumb
De câţiva ani încoace, în partea de nord-vest a judeţului Bihor s-a instalat seceta, după cum afirmă cultivatorii din zonă. Astfel, odată cu schimbarea condiţiilor pedoclimatice au scăzut drastic producţiile agricole. „Am vrut să renunţăm să mai cultivăm porumb, în zona noastră, de doi-trei ani, nu mai facem recoltă de ştiuleţi! Dacă obţinem două-trei tone în medie la hectar! Nu rentează! Aşa că pe cât posibil diminuăm cât mai mult suprafaţa destinată culturilor prăşitoare de primăvară. Pe acest principiu, am pus în toamna trecută 105 ha de grâu. Cerealele păioase beneficiază de condiţii pedoclimatice mai bune. La noi clima s-a schimbat, seceta se instalează urât în lunile de vară. Cultura e foarte frumoasă la ora asta”, ne-a declarat inginerul Teofil Gavriluţă, fermier ce deţine terenuri care însumează 200 hectare în zona Săcueni, o localitate din nordul judeţului Bihor.
Acesta susţine că genetica românească de grâu - Glosa, Boema, Crişana - a dovedit mici carenţe, având nişte particularităţi pe care dacă nu le pui în valoare, poţi să pierzi, aşa că, în general, sunt cultivate soiurile austriece.
De la agronom aflăm că din cauza secetei, terenul a ieşit cam bătătorit din perioada toamnă- iarnă şi s-a pregătit un pic mai greu. Solul, deocamdată, are suficientă apă, însă fermierii care au semănat mai târziu în condiţii de umiditate au constatat că terenul a făcut crustă şi... “”strânge”.
(...)
GALAŢI: Un sezon agricol promiţător şi aşteptat
Culturile de toamnă sunt bine dezvoltate şi în fermele din sudul Moldovei, mai precis în judeţul Galaţi. Dănuţ Oprea, un tânăr şi ambiţios agricultor, a însămânţat o suprafaţă de 70 de hectare cu grâu, din cele 320 de ha pe care le munceşte cu pasiune şi pricepere. A avut grijă să fertilizeze şi să trateze la timp cultura cu Granstar Super 50 SG, erbicid pentru cereale păioase cu spectru larg în combaterea buruienilor cu frunză lată şi cu fungicidul sistemic Falcon Pro pentru prevenirea şi combaterea bolilor foliare şi ale spicului.
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!