Peste 25.000 de hectare de teren agricol din sudul judeţului Mehedinţi sunt afectate de deşertificare, fenomen accentuat de deficitul de apă în sol şi de eroziunea solului.
Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi, la această situaţie s-a ajuns în urma defrişării în întregime a perdelelor forestiere de protecţie şi distrugerii în proporţie de 85% a celor două sisteme de irigaţii - Crivina-Vînju Mare şi Izvoarele-Cujmir.
Agricultorii din perimetrele în care acestea se aflau în exploatare beneficiau de apă pentru irigaţii pentru o suprafaţă amenajată de 91.208 hectare, însă la această dată nici un metru pătrat de cultură nu primeşte apă, deşi sistemele de irigaţii sunt situate în apropierea Dunării.
Conform unei situaţii întocmite de Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) din Mehedinţi, o parte din echipamentele celor două sisteme de irigaţii au fost vândute în baza unor licitaţii trucate la centrele de colectare a fierului vechi. În administrarea Unităţii de Administrare a ANIF au mai rămas pe inventar circa 25% din cele 656 de agregate de pompare şi doar aproximativ 10% din cei 200 de kilometri de canale.
APA Mehedinţi: E nevoie de 6 milioane euro pentru a putea iriga peste 18.500 ha
În aceste condiţii, preşedintele APA Mehedinţi, Cornel Stroiescu, a precizat că ar fi nevoie de o finanţare de 6 milioane euro pentru reabilitarea celor 15% din infrastructura sistemelor de irigaţii care mai pot intra în exploatare şi ar putea asigura apă pentru 18.622 ha cu culturi agricole, suprafaţă pentru care în 2008 existau contracte pentru irigarea terenurilor agricole.
30.000 ha cu porumb şi floarea soarelui compromise de secetă
„Culturile de porumb şi floarea soarelui înfiinţate în acest an în sudul judeţului, circa 30.000 de hectare, sunt compromise. Vom înfiinţa pentru anul viitor un număr de şase asociaţii ale utilizatorilor de apă şi, dacă vom primi sprijin de la stat, vom reuşi să producem recolte fără a mai fi îngrijoraţi de secetă”, a afirmat Stroiescu, citat de Agerpres.