Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

CARE ESTE EFECTUL SUBVENȚIILOR APIA?

Publicat: 06 decembrie 2018 - 18:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BRUXELLES! Comisia Europeană anunță că s-a finalizat prima evaluare a performanțelor Politicii Agricole Comune. Rezultatele arată, printre altele, că ajutoarele financiare acordate fermierilor, subvențiile, reduc sărăcia din mediul rural.

Politica Agricolă Comună (PAC) este din ce în ce mai orientată către piață, ceea ce duce la o creștere a competitivității și a performanțelor comerciale ale UE. Sprijinind aproximativ 7 milioane de beneficiari, fermieri, PAC contribuie, de asemenea, la reducerea sărăciei în zonele rurale. Acestea au fost printre concluziile primei evaluări a performanțelor PAC publicate la data de 05 decembrie 2018 de către Comisia Europeană.

În cadrul angajamentului Comisiei Europene de îmbunătățire a PAC, primele părți ale Cadrului comun de monitorizare și evaluare (CMEF) au fost finalizate. Utilizând 178 de indicatori și peste 900 subindicatori, acest cadru a fost conceput pentru a evalua cât de bine a atins PAC cele trei obiective principale ale producției viabile de alimente, gestionarea durabilă a resurselor naturale și acțiunile climatice și dezvoltarea teritorială echilibrată.

Prin acest proces, indicatorii au arătat o serie de succese pentru PAC. Acestea includ o schimbare pentru UE de a fi un importator net de produse agroalimentare către un exportator de alimente. De exemplu, exporturile agroalimentare ale UE s-au dublat aproape în ultimii zece ani, menținând în același timp o piață deschisă. De exemplu, UE este  de departe cel mai mare importator de produse agroalimentare din țările cel mai puțin dezvoltate. Acest lucru a condus, de asemenea, la reducerea decalajului dintre prețurile agricole la nivel mondial și la nivelul UE, făcând agricultura europeană mai competitivă.

În plus, PAC sprijină 7 milioane de beneficiari, care reprezintă aproximativ 65% din totalul fermelor din UE. De asemenea, s-a arătat că PAC contribuie la reducerea ratei sărăciei în zonele rurale. În ceea ce privește veniturile, diferența dintre veniturile agricole și celelalte sectoare se reduce, de asemenea, cu o pondere a veniturilor agricole medii comparativ cu întreaga economie, de la 32% în perioada 2000-2010 până la 47% în 2016.

În ciuda acestui fapt, indicatorii au arătat unde pot fi făcute progrese. De exemplu, chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și amoniac din agricultură au scăzut (de exemplu, o scădere cu 22% a emisiilor de GES din 1990), rezultatele primei evaluări a performanței sugerează că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare  în PAC privind aspectele de mediu. În plus, creșterea productivității a fost determinată, în principal, de forța de muncă, și mai puțin de cercetare sau inovare așa cum se intenționa.

Având în vedere că viitoarea PAC va pune accentul pe respectarea regulilor și asupra rezultatelor și performanței, un nou cadru de monitorizare și evaluare a performanței va stabili un set unic de obiective la nivelul UE pentru plățile directe, măsurile de piață și dezvoltarea rurală. Cu toate acestea, datele detaliate oferă deja o bază bună pentru identificarea priorităților politice și pentru a ajuta statele membre în pregătirea planurilor strategice ale PAC, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, transmis astăzi pentru AGROINFO.

Vizualizat: 6656 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii