Fermierii așteaptă în fiecare an să primească un avans din subvențiile solicitate. Banii sunt bineveniți în campania din toamnă. Daniel Constantin le promite agricultorilor că va găsi justificări în fața Comisiei Europene ca să obțină aprobarea unui avans.
Așa cum spune Regulamentul european plățile se fac între 1 decembrie 2015 și 30 iunie 2016. Noi ne-am străduit să plătim mai devreme. Și în acest an, vom încerca să plătim un avans din 16 octombrie. Dar e o procedură care nu depinde de Ministerul Agriculturii. În fiecare an, trebuie să venim cu elemente cu care să convingem Comisia Europeană că avem motive pentru care să plătim un avans, a spus ministrul Agriculturii în cadrul conferinței de presă, organizată pe 14 iulie la sediul Ministerului.
Ce spune șeful APIA? Mihai Puțintei a declarat pentru Agroinfo că România va încerca să plătească şi în acest an un avans de 50% din plata pe suprafaţă și a precizat aceeași dată, declarată de șeful de la Agricultură, adică 16 octombrie. Singura formă de plată din care se poate acorda avans este subvenţia europeană pe suprafaţă, SAPS. Pentru plăţile cuplate, plata pentru înverzire, care are elemente verificabile inclusiv în primăvara anului viitor şi alte forme de sprijin, precum plata redistributivă, cea pentru tineri fermieri şi plata pentru fermierii mici, care necesită controale, APIA va putea face plăţi abia după finalizarea tuturor controalelor. (declarație făcută de Mihai Puțintei pe 25 iunie 2015 n.r.)
Conform datelor APIA, plafonul naţional alocat din fonduri europene pentru plăţile directe în anul 2015 este de 1,629 de miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de cel din 2014 (1,428 miliarde euro), iar pentru 2016 este prevăzută o sumă totală de 1,813 miliarde euro. Cuantumul plăţii unice pe suprafaţă se calculează prin împărţirea plafonului anual alocat schemei la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel naţional, în anul respectiv.
Fermierii au toate motivele să spere la o plată pe suprafață simțitor mai mare decât în anul anterior. O dată, plafonul alocat este mai mare și a doua oară, a scăzut suprafața declarată la plată. Anul acesta suprafața solicitată la plată este 9,53 de milioane de hectare, mai mică decât în 2014, când a fost 9,8 milioane de hectare.