De ce sunt subvenții mai mici în România decât în alte țări europene? De ce fermierul român nu încasează aceeași sumă uriașă pe hectar la care are dreptul fermierul neamț, adică 335 euro/ha sau 460 euro/ha cât ia olandezul?
Ministrul agriculturii Achim Irimescu a fost la Bruxelles când s-a negociat cuantumul pe hectar al subvenției pe suprafață. Șeful de la Agricultură explică punctual cum s-a calculat suma pe hectar.
Cum s-a stabilit subvenția? Înainte de toate trebuie să spun că România a avut o sumă repartizată care a fost cel puțin la fel de mare cu cea atribuită Poloniei, ținând seama de numărul de agricultori, de suprafața agricolă. Avem două componente: Pilonul 1, măsuri de piață și plăți directe și Pilonul 2 , dezvoltare rurală. Deci, pe perioada 2007-2013, țara noastră a avut undeva la 15,5 miliarde de euro. 8,124 de miliarde euro au fost pe dezvoltare rurală, iar diferența pe plăți directe și măsuri de piață.
De ce a fost atât de puțin pe plăți directe și măsuri de piață? Pentru că atunci când s-a stabilit subvenția pe hectar cum s-a calculat? Foarte simplu! S-a luat media producției de grâu, de cereale, între 1998 și 2002, eventual și 2003. Fie s-a luat media aritmetică pe 5 ani, fie s-a dat la o parte maximul și minimul și s-a luat media pe trei ani rămași.
Cât a rezultat? 2,67 tone medie în România s-a multiplicat cu 63 de euro pe tonă și vedeți exact subvenția. Germania care a avut o medie 5 tone pe hectar, înmulțit cu 63 de euro, 335 de euro/ha/an, a explicat ministrul agriculturii la Realitatea TV.
Șeful de la Agricultură a mai spus că Olanda are 2 milioane de hectare teren arabil și o productivitate extraordinară. Fermierul olandez încasează o subvenție de 460 de euro/ha/an.
Fermierul român are chiar mai puțin decât agricultorul din Ungaria, unde subvenția pe suprafață este 220 euro/ha/an sau chiar 240 euro/ha/an. Fermierul nostru e la coada listei. Speră la o subvenție mai mare, dar nu are prea multe șanse să-l ajungă pe neamț sau pe olandez.
Media europeană a subvenției pe suprafață este 262 de euro/ha/an, iar România va ajunge, pe medie discutăm, la 196 de euro/ha/an în 2019. Este clar că România se află sub medie. Este printre cele 5 state aflate sub medie, trei țări baltice,România și Portugalia.
Ministrul Achim Irimescu spune că banii care ne vin de la Comisia Europeană nu sunt pierduți, sunt transferați pe dezvoltare rurală. E mai important să fie acolo, unde sunt investiți, decât să intre în buzunarul fermierului Irimescu, care-și face o vilă, își ia 4X4 și nu investește, mai spune ministrul de resort.