Fermierii susţin că în câmp se văd semnele unui bun sezon de producţie agricolă. Aşa cum au prognozat specialiştii, procesele de creştere şi de dezvoltare ale culturilor de câmp au o evoluţie, în general, normală în cea mai mare parte a regiunilor ţării.
CONSTANŢA: Se prefigurează un an agricol mulţumitor
“Bine, verde şi frumos este câmpul, în aceste zile de sfârşit de mai”, ne-a declarat dobrogeanul Emanoil Aron, liderul Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa. Fermierul cultivă în jur de două mii de hectare, culturile de toamnă ocupând cea mai mare parte a suprafeţei cultivate. “Am însămânţat circa 450 de hectare de rapiţă de toamnă şi am încheiat contracte futures pentru o treime din producţie. Preţul la rapiţă începe să devină mulţumitor, însă la orz şi la grâu este catastrofal!”, a apreciat Emanoil Aron.
Fermierul aplică cel de-al treilea tratament la grâu, cu Acanto Plus - fungicid sistemic complex cu spectru larg de combatere a bolilor foliare. De asemenea, se derulează lucrarea de erbicidare a culturilor semănate în acest sezon: porumb, floarea-soarelui, mazăre şi soia, operaţiune cu termen de finalizare la începutul lunii iunie. Nivelul de precipitaţii căzute în primăvară este unul satisfăcător, ceea ce a asigurat un grad optim de răsărire a plantelor de cultură. “Consider că toate lucrările din campania de primăvară se desfăşoară în perioada optimă; în general, se prefigurează a fi un an agricol bun, mult aşteptat, din punct de vedere al producţiilor”, a concluzionat fermierul dobrogean.
DÂMBOVIŢA: “Plouă-n mai, mâncăm mălai!”...
... spune o celebră zicală românească, dar parcă în luna florilor a fost prea de tot! În ferma inginerului Marius Gheboianu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Dâmboviţa, apa a început să băltească, însă nu pe suprafeţe mari. “Şi pe noi ne-a plouat aproape zi de zi. Am reuşit să fac scarificare adâncă aproape pe tot terenul, am spart hardpanul şi apa are cum şi unde să se ducă. Terenul este încă moale. M-am urcat pe tractor pentru probă de lucru, mai am de însămânţat porumb pe o solă de aproape 90 de hectare”, ne-a declarat ing. Marius Gheboianu. Fermierul coordona activitatea celor două maşini de semănat SPC6, conduse de mecanizatorii Costin Bucur şi Vasile Stanciu, angajaţi cu carte de muncă, după cum ne spune. În faţa agregatelor de semănat a trecut cu două discuri mici pentru buna pregătire a patului germinativ.
Însă nu aceeaşi este situaţia în toată ţara. Despre starea culturilor în Câmpia de vest şi în Câmpia Bărăganului, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2016!