Adama
Vinasa Rompak

Calitatea recoltelor franceze din această vară

Publicat: 22 august 2023 - 13:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea cerealelor păioase, a rapiței și a plantelor proteaginoase se apropie de finalizare în Franța. 

În regiunile de nord-vest, lucrările campaniei la grâu au fost zădărnicite de ploile de vară. Potrivit ultimelor estimări ale Serviciului de Statistică și Prognoză (SSP) al Ministerului Agriculturii și Suveranității Alimentare, recolta va fi satisfăcătoare cantitativ, peste media ultimilor cinci ani, cu excepția grâului dur și a orzului de primăvară care au pierdut teren. Deşi datele încă nu sunt finalizate, ele urmând a fi interpretate pe baza analizelor de laborator în zilele următoare, FranceAgriMer, Arvalis și Terres Inovia au oferit primele tendinţe privind calitatea recoltei 2023.

Calitatea recoltelor franceze din aceasta vara_b

GRÂU: la cerinţele industriei morăritului

 

În ciuda episoadelor extreme cu vijelii şi ploi torenţiale care au avut loc în timpul recoltării, producţia de grâu moale răspunde nevoilor industriei morăritului, conținutul de proteine, în jur de 11,5% în medie, fiind satisfăcător, precizează cele trei organizaţii franceze.

 În regiunile agricole din nord-vestul Franţei, a căror recoltare a fost amânată din cauza ploilor abundente, se aşteaptă la deteriorarea greutăţii specifice, dar şi a indicelui de cădere Hagberg, (ce măsoară activitatea enzimatică din făină).

  Cantitativ, producția de grâu moale ar trebui să se situeze la 35,6 Mt pentru această campanie, în creștere, comparativ cu anul trecut și față de media ultimilor cinci ani, conform ultimelor estimări ale ministerului francez al Agriculturii.

 În ceea ce privește grâul dur, în ciuda unei ușoare creștere a randamentului față de anul trecut, recolta ar trebui să fie mai mică de 1,3 Mt, (potrivit sursei citate), în scădere cu 17%, față de media pe cinci ani. Principalul motivul este scăderea suprafețelor cultivate. 

 

ORZ: nivelurile de proteine la standardele cerute  

 

 Cu o creștere a suprafețelor și cu randamente foarte bune, producția de orz de iarnă ar trebui să se situeze la 9,4 Mt (+ 16% față de media 2018-2022). De asemenea, în majoritatea fermelor, culturile îndeplinesc cerințele de calitate a malțului, proteinele din boabe sunt în parametri normali, mediile regionale oscilând între 10 și 11%. Greutățile specifice sunt corecte spre bune, cu excepția zonei de sud a Hexagonului.  

 Pentru orzul de primăvară, nivelurile de proteine îndeplinesc, de asemenea, specificațiile pentru orzul de malț, în majoritatea cazurilor. Calibrările, în schimb, sunt variabile, de la bune la insuficiente, în funcție de sector. 

Cantitativ, producția, estimată la 2,7 Mt, este în scădere față de 2022 (-7%) și chiar mai mult, față de media 2018-2022 (-22%), în urma micşorării suprafețelor cultivate.

 

RAPIŢĂ: boabe mai mici, dar cu conținut de ulei conform standardelor

 

Cu suprafețele cele mai ridicate timp de 5 ani (1,36 Mha) și un randament național apropiat de media pe cinci ani (3.200 kg/ha), producția de rapiță din Franța este estimată la 4,3 Mt, în creștere cu 10,5% față de 2018 - media anului 2022. 

 Din punct de vedere al calității, conținutul de ulei este ușor în scădere față de excelentul an 2022. Chiar dacă boabele sunt mici, calitatea acestora corespunde cerințelor de marketing, având un conținut de ulei între 43 și 43,5%, în conformitate cu media pe cinci ani.

 

MAZĂRE: conţinut de proteine optim

 

Pentru culturile de mazăre,conținutul de proteine se dovedește a fi normal până la ridicat, într-un interval cuprins între 23,5 și 25,6% substanță uscată. Suprafețele pentru culturile proteaginoase sunt în creștere cu 11% față de 2022, randamentele fiind în medie de 3.200 kg/ha, în funcție de contextul pedoclimatic și de vreme. 

 Recoltele de mazăre de primăvară au fost limitate de temperaturile ridicate din timpul înfloririi și umplerii bobului, dar sunt mai bune decât în 2022.

 

FASOLE: producţie sporită

 

Producția de iarnă a crescut cu 30% în acest an, sub efectul combinat al creșterii suprafețelor și a randamentelor.

 

 

A consemnat

Marian MUŞAT

 

Surse: terre-net; comunicat de presă FranceAgriMer, ARVALIS și Terres Inovia

Vizualizat: 893 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii