Recoltarea cerealelor păioase, a rapiței și a plantelor proteaginoase se apropie de finalizare în Franța.
În regiunile de nord-vest, lucrările campaniei la grâu au fost zădărnicite de ploile de vară. Potrivit ultimelor estimări ale Serviciului de Statistică și Prognoză (SSP) al Ministerului Agriculturii și Suveranității Alimentare, recolta va fi satisfăcătoare cantitativ, peste media ultimilor cinci ani, cu excepția grâului dur și a orzului de primăvară care au pierdut teren. Deşi datele încă nu sunt finalizate, ele urmând a fi interpretate pe baza analizelor de laborator în zilele următoare, FranceAgriMer, Arvalis și Terres Inovia au oferit primele tendinţe privind calitatea recoltei 2023.
În ciuda episoadelor extreme cu vijelii şi ploi torenţiale care au avut loc în timpul recoltării, producţia de grâu moale răspunde nevoilor industriei morăritului, conținutul de proteine, în jur de 11,5% în medie, fiind satisfăcător, precizează cele trei organizaţii franceze.
În regiunile agricole din nord-vestul Franţei, a căror recoltare a fost amânată din cauza ploilor abundente, se aşteaptă la deteriorarea greutăţii specifice, dar şi a indicelui de cădere Hagberg, (ce măsoară activitatea enzimatică din făină).
Cantitativ, producția de grâu moale ar trebui să se situeze la 35,6 Mt pentru această campanie, în creștere, comparativ cu anul trecut și față de media ultimilor cinci ani, conform ultimelor estimări ale ministerului francez al Agriculturii.
În ceea ce privește grâul dur, în ciuda unei ușoare creștere a randamentului față de anul trecut, recolta ar trebui să fie mai mică de 1,3 Mt, (potrivit sursei citate), în scădere cu 17%, față de media pe cinci ani. Principalul motivul este scăderea suprafețelor cultivate.
Cu o creștere a suprafețelor și cu randamente foarte bune, producția de orz de iarnă ar trebui să se situeze la 9,4 Mt (+ 16% față de media 2018-2022). De asemenea, în majoritatea fermelor, culturile îndeplinesc cerințele de calitate a malțului, proteinele din boabe sunt în parametri normali, mediile regionale oscilând între 10 și 11%. Greutățile specifice sunt corecte spre bune, cu excepția zonei de sud a Hexagonului.
Pentru orzul de primăvară, nivelurile de proteine îndeplinesc, de asemenea, specificațiile pentru orzul de malț, în majoritatea cazurilor. Calibrările, în schimb, sunt variabile, de la bune la insuficiente, în funcție de sector.
Cantitativ, producția, estimată la 2,7 Mt, este în scădere față de 2022 (-7%) și chiar mai mult, față de media 2018-2022 (-22%), în urma micşorării suprafețelor cultivate.
Cu suprafețele cele mai ridicate timp de 5 ani (1,36 Mha) și un randament național apropiat de media pe cinci ani (3.200 kg/ha), producția de rapiță din Franța este estimată la 4,3 Mt, în creștere cu 10,5% față de 2018 - media anului 2022.
Din punct de vedere al calității, conținutul de ulei este ușor în scădere față de excelentul an 2022. Chiar dacă boabele sunt mici, calitatea acestora corespunde cerințelor de marketing, având un conținut de ulei între 43 și 43,5%, în conformitate cu media pe cinci ani.
Pentru culturile de mazăre,conținutul de proteine se dovedește a fi normal până la ridicat, într-un interval cuprins între 23,5 și 25,6% substanță uscată. Suprafețele pentru culturile proteaginoase sunt în creștere cu 11% față de 2022, randamentele fiind în medie de 3.200 kg/ha, în funcție de contextul pedoclimatic și de vreme.
Recoltele de mazăre de primăvară au fost limitate de temperaturile ridicate din timpul înfloririi și umplerii bobului, dar sunt mai bune decât în 2022.
Producția de iarnă a crescut cu 30% în acest an, sub efectul combinat al creșterii suprafețelor și a randamentelor.
A consemnat
Marian MUŞAT
Surse: terre-net; comunicat de presă FranceAgriMer, ARVALIS și Terres Inovia