În prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Spre sfârşitul intervalului se va produce o încălzire treptată a vremii, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între -19...-3°C în zilele reci, abaterile termice negative fiind de 1...11°C şi -6...7°C în ultimele zile ale perioadei, valori mai ridicate cu 1...6°C în raport cu mediile multianuale.
Temperaturile minime ale aerului se vor încadra între -15...6°C în aproape toată ţara şi -25...-16°C în zonele depresionare.
Temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse între -12...8°C, la nivelul întregii ţări.
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în cea mai mare parte a ţării, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) spre sfârşitul intervalului, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole ale ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, speciile de toamnă şi pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării. Pe suprafeţele agricole cu strat protector de zăpadă, deşi valorile temperaturilor minime din aer vor scădea sub pragurile biologice minime de rezistenţă ale plantelor (-10...-15...-20°C), culturile agricole nu vor fi afectate. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile semănate în afara epocii optime.
Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.
La rapiţa semănată în epoca optimă pe unele suprafeţe din Muntenia, Dobrogea şi Moldova se va semnala faza de dezvoltare a aparatului foliar.
În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge în continuare starea de repaus vegetativ.
În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice în vii şi livezi;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă. Sursa: ANM