În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3...10°C, în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 2...15°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -8...7°C, în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde se va produce îngheţ la sol.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonele de cultură ale ţării. Local în centrul şi sud-estul Dobrogei, vestul şi sud-estul Moldovei, nord-estul Munteniei şi sud-vestul Crişanei, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic din aer mai ridicat decât în mod obişnuit, la speciile de toamnă semănate în epoca optimă, procesele vegetative vor evolua în general normal, îndeosebi în sudul şi vestul ţării. În restul zonelor agricole, ritmurile de creştere şi
dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura lent, iar în depresiuni se va menţine starea de repaus vegetativ.
Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (70-100%), respectiv răsărire şi apariţie a frunzei a treia (30-100%) la culturile semănate în afara epocii optime.
Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-14 frunze), plantele prezentând în general o uniformitate şi vigurozitate medie şi bună.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp se vor efectua în condiţii relativ bune.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
• Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă.