Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14...28°C, valori mai ridicate cu 1...7°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 23...34°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 4...22°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Sunt posibile ploi locale, sub formă de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în nordul ţării.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb se va menţine la valori deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) și scăzute (secetă pedologică moderată), în majoritatea zonelor agricole. Local în nordul Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, pe suprafeţele agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere şi maturare la culturile agricole vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea/uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv.
De asemenea, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate, în special pe arealele cu deficite de umiditate în sol.
În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină (50-100%) şi recoltarea, la nivelul întregii ţări.
Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltare.
Sfecla de zahăr va înregistra predominant îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică.
La speciile pomi-viticole se vor semnala creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, iar la varietăţile de sezon aflate la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare.
Cultura de rapiţă semănată pe suprafeţe restrânse din estul ţării se va afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, continuându-se totodată lucrările de semănat.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat şi pregătirea terenurilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil (0-20cm);
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prăşitoare şi pomi-viticole;
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie.