În intervalul 3 - 9 decembrie 2013 va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -8...5 grade, abaterile termice negative fiind de 1...5 grade, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperaturile maxime din aer se vor situa între -2...7 grade, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -13...2 grade, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), predominant sub formă de ninsoare, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, cu excepţia unor suprafeţe din centrul Dobrogei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua uşor mai lent pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în zonele cele mai reci din nordul şi centrul ţării, ritmurile de vegetaţie vor fi stagnate
temporar. Fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva germinarea (100%), plantele aflându-se predominant în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
În principalele bazine de cultură, rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze).
În toate plantaţiile, pomii fructiferi îşi vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare. La viţa de vie se va continua starea de repaus vegetativ, în majoritatea podgoriilor.
Recomandări de specialitate:
• Definitivarea arăturilor adânci de toamnă;
• Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
• Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.