Caracteristici meteorologice
Vremea caldă de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17...28°C în primele zile ale perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C şi 15...24°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20...33°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10...23°C, la nivelul întregii ţări.
Se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însemnate din punct de vedere agricol, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi izolat extremă, se va menţine în sud-estul, estul şi local în sudul şi vestul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidrotermic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie normală a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, pe aproape întreg teritoriul agricol.
La cultura de grâu de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii ţări.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de înflorire (50-100%) şi maturitate în ceară (10-100%), cu o stare de vegetaţie a culturilor pe ansamblu bună şi medie.
Porumbul îşi va definitiva faza de apariţie a paniculului (100%), aflându-se predominant la înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitate în lapte (10-70%). Local, la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala maturitatea în ceară (10-20%).
Cultura de sfeclă de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (80-100%), izolat fiind posibilă declanşarea acumulării zaharului în rădăcină (10-20%).
La cartoful pentru consum se va continua creşterea lăstarilor laterali, înflorirea, şi tuberizarea (80-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.
La pomii fructiferi predominante vor fi fazele de creştere şi coacere a rodului, precum şi acumularea zaharului în fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun, măr, păr) se vor continua lucrările de recoltare.
În toate podgoriile, viţa de vie se va afla în fazele de creştere/dezvoltare a boabelor şi acumulare a zaharurilor. Local, la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în „pârgă”.
Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.), în special în zilele fără precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă;
• Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţă de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, ferilizări, erbicidări, praşile manuale).