Intervalul 28 ianuarie – 03 februarie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -16...2°C, abaterile termice negative fiind de 1...8°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -14...5°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -17...-2°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în jumătatea de sud a ţării, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar vântul va prezenta intensificări local cu aspect de viscol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în toate zonele de cultură.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate zonele de cultură. Pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri/arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe arealele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm.).
Fenologic, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare răsărirea (75-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţirea (10-100%). Cultura de rapiţă va înregistra faza de înfrunzire (8-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor cultivale.
În toate plantaţiile pomi-viticole se va continua repausul biologic, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de pe parcursul iernii. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole.