Vremea mai caldă de la începutul perioadei 27 octombrie – 02 noiembrie 2012 va intra treptat într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6...23°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C şi 2...15°C, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 2...28°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -2...18°C, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzută în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 7...22°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă semănate până în prezent.
Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, în primele zile ale intervalului, cantităţile de apă pot depăşi izolat, 15-25 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în majoritatea regiunilor agricole. În centrul, vestul şi local în sudul şi nordul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, spre sfârşitul intervalului, pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor înfiinţate în perioada optimă va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de germinare (80-100%), răsărire (40-100%), apariţie a primelor frunze (10-70%) şi înfrăţirea (10-40%).
În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge răsărirea (40-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-50%) şi înfrunzirea (4-10 frunze).
În majoritatea bazinelor specializate, la sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare.
Speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor. Totodată, la soiurile tardive de seminţoase se va putea finaliza recoltarea.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.