Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 27 Octombrie-02 Noiembrie 2011

Publicat: 27 octombrie 2011 - 11:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă vremea se va menţine normală în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2...13°C, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 7...19°C pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va înregistra valori cuprinse între -4...7°C, posibil mai scăzute în zonele depresionare, unde local vor fi condiţii de producere a brumelor.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 4...14°C, limite optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până în prezent.
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol se vor menţine pe suprafeţe extinse din sud-estul şi vestul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua normal, în aproape toată ţara. Totodată, în zonele depresionare, datorită temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în general bună şi medie, iar pe terenurile agricole unde se înregistrează fenomenul de secetă pedologică, starea de vegetaţie va fi medie şi slabă, iar răsărirea plantelor neuniformă.

Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (60-100%), precum şi formarea primelor frunze (10-60%).
Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă va parcurge fazele de germinare-răsărire (60 - 100%) şi înfrunzire (4-6 frunze).
Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe, în toate bazinele specializate.
Speciile pomi-viticole își vor continua procesele de maturare a lemnului/cordelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor
Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor desfăşura în bune condiţii, în cea mai mare parte a ţării.

Recomandări de specialitate:
•    Urgentarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
•    Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
•    Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.

Vizualizat: 1110 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii