Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă vremea se va menţine normală în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 2...13°C, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 7...19°C pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va înregistra valori cuprinse între -4...7°C, posibil mai scăzute în zonele depresionare, unde local vor fi condiţii de producere a brumelor.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 4...14°C, limite optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până în prezent.
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol se vor menţine pe suprafeţe extinse din sud-estul şi vestul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua normal, în aproape toată ţara. Totodată, în zonele depresionare, datorită temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în general bună şi medie, iar pe terenurile agricole unde se înregistrează fenomenul de secetă pedologică, starea de vegetaţie va fi medie şi slabă, iar răsărirea plantelor neuniformă.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare (80-100%) şi răsărire (60-100%), precum şi formarea primelor frunze (10-60%).
Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă va parcurge fazele de germinare-răsărire (60 - 100%) şi înfrunzire (4-6 frunze).
Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe, în toate bazinele specializate.
Speciile pomi-viticole își vor continua procesele de maturare a lemnului/cordelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor
Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor desfăşura în bune condiţii, în cea mai mare parte a ţării.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.