Perioada 26 iulie – 01 august 2012 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului deosebit de ridicat, în aproape toată ţara, iar în sudul, estul şi sud-estul teritoriului, vremea va fi chiar caniculară.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19...33°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 25...39°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10...26°C, la nivelul întregii ţări, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat grindină. Instabilitatea atmosferică se va manifesta cu precădere la începutul intervalului, în vestul şi sudvestul ţării, unde cantităţile de apă pot fi mai însemnate.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică și extremă) pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Aprovizionarea cu apă a solului se situează în limite satisfăcătoare, doar local, în sud-estul și centrul Transilvaniei, precum și în nord-vestul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţinerii unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite mari de apă în sol, procesele fiziologice ale culturilor de câmp vor fi forţate, determinând acumulări reduse ale substanţei uscate în boabe şi seminţe, ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, cu efecte negative asupra calităţii recoltei. Starea de vegetaţie a plantelor se va deprecia treptat, atât la culturile prăşitoare cât şi la speciile pomi-viticole, înregistrându-se în continuare ofilirea, răsucirea şi uscarea frunzelor în orele de amiază, îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică.
La grâul de toamnă, ajuns la maturitatea tehnologică se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare, pe ultimele suprafeţe.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la înflorire (90-100%), maturitate în ceară (10-100%) şi începutul maturităţii depline (10-30%), în majoritatea zonelor de cultură.
Porumbul va parcurge fazele de înflorire (90-100%) şi mătăsire (10-100%) maturitate în lapte (10-100%) şi ceară (10-40%), îndeosebi la hibrizii timpurii şi extratimpurii.
Sfecla de zahăr va înregistra înfrunzirea (90-100%), alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar cultura de cartof creşterea tuberculilor (70-100%), veştejirea vrejilor (10-100%) şi recoltarea la speciile pentru consum.
În aproape toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de creştere/coacere a rodului şi dezvoltare a mugurelui terminal. De asemenea la soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.
La viţa de vie se vor semnala în continuare creşterea şi dezvoltarea boabelor, în majoritatea podgoriilor.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);
• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.