Caracteristici meteorologice
În acest interval, va predomina o vreme mai rece decât în mod normal în majoritatea regiunilor agricole, chiar geroasă noaptea şi dimineaţa.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -15...-3°C, abaterile termice negative fiind de 1...7°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -10...0°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -20...-6°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării, producându-se îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în aproape toată ţara, iar izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Totodată, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, local cu aspect de viscol, îndeosebi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Deficite de apă în sol, se vor înregistra în estul şi local în sudul teritoriului agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţionate, la speciile de câmp şi pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Pe fondul temperaturilor minime din aer deosebit de scăzute, situate sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10...-15...-20°C), precum şi pe terenurile fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (sub 10 cm), se vor semnala vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu), se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură.
În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania rapiţa va înregistra înfrunzirea (4-7 frunze).
În toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole se va menţine starea de repaus vegetativ.
Pe ansamblu, în condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea controlului viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice şi continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.