Caracteristici meteorologice
Vremea rece de la începutul perioadei va deveni normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -7...4°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...5°C şi -4...6°C în restul perioadei, valori apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -3...9°C în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...2°C, favorizând producerea brumei şi îngheţului la sol.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), neînsemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menţine în limite satisfăcătoare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în continuare pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul, vestul și local sudul teritoriului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare a menţinerii temperaturilor scăzute din aer şi sol, procesele fiziologice ale speciilor de toamnă, vor evolua mai lent pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi stagnate temporar, semnalându-s chiar starea de repaus biologic.
Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.
Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de germinare (80-100%), răsărire (70 100%) şi formarea frunzei a treia (10-90%). Local, în estul ţării se va semnala începutul înfrăţirii.
În funcţie de data semănatului, la rapiţă se vor continua răsărirea (70-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (4-7 frunze).
La pomii fructiferi şi viţa de vie se va semnala în continuare îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, totodată fiind posibilă declanşarea stadiului de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor.
Recomandări de specialitate:
• Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp se vor efectua în condiţii relativ bune.
• Urgentarea şi chiar finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole.