Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 24 - 30 Noiembrie 2011

Publicat: 24 noiembrie 2011 - 09:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Vremea rece de la începutul perioadei va deveni normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -7...4°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...5°C şi -4...6°C în restul perioadei, valori apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -3...9°C în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...2°C, favorizând producerea brumei şi îngheţului la sol.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), neînsemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menţine în limite satisfăcătoare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în continuare pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul, vestul și local sudul teritoriului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare a menţinerii temperaturilor scăzute din aer şi sol, procesele fiziologice ale speciilor de toamnă, vor evolua mai lent pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi stagnate temporar, semnalându-s chiar starea de repaus biologic.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.

Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de germinare (80-100%), răsărire (70 100%) şi formarea frunzei a treia (10-90%). Local, în estul ţării se va semnala începutul înfrăţirii.

În funcţie de data semănatului, la rapiţă se vor continua răsărirea (70-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (4-7 frunze).
La pomii fructiferi şi viţa de vie se va semnala în continuare îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, totodată fiind posibilă declanşarea stadiului de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor.

Recomandări de specialitate:
•    Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp se vor efectua în condiţii relativ bune.
•    Urgentarea şi chiar finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
•    Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
•    Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
•    Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole.

Vizualizat: 1438 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Olt: Seceta a redus suprafaţa agricolă cultivată cu zeci de mii de hectare

Olt: Seceta a redus suprafaţa agricolă cultivată cu zeci de mii de hectare

Din cauza secetei pedologice din ultimele luni, fermierii din Olt au lăsat necultivate circa 50.000 de hectare de teren agricol pe care programaseră să însămânţeze grâu şi rapiţă.

ISU Cluj: Măsuri de prevenire a arderilor de vegetaţie necontrolate

ISU Cluj: Măsuri de prevenire a arderilor de vegetaţie necontrolate

Lipsa constantă a precipitaţiilor şi nerespectarea măsurilor de prevenire au condus în ultima perioadă la creşterea semnificativă a incendiilor la vegetaţia uscată şi fondul forestier.

Harghita: Seceta a redus cu 25% suprafaţa însămânţată şi a provocat scăderea nivelului apei freatice

Harghita: Seceta a redus cu 25% suprafaţa însămânţată şi a provocat scăderea nivelului apei freatice

Potrivit specialiştilor, seceta severă din ultima perioadă, care a afectat şi judeţul Harghita, a dus la scăderea nivelului apei freatice. Cu toate acestea, există rezerve, presupunând că nici în perioada următoare nu vor cădea precipitaţii.

Condiţiile meteo pun în dificultate producţia de rapiţă

Condiţiile meteo pun în dificultate producţia de rapiţă

Vremea nefavorabilă i-a împiedicat pe agricultorii europeni să crească suprafeţele cultivate cu rapiţă, în timp ce industria biocarburanţilor este din ce în ce mai dependentă de importuri.

Ucraina ţinteşte locul doi pe piaţa mondială a exporturilor de cereale

Ucraina ţinteşte locul doi pe piaţa mondială a exporturilor de cereale

Ucraina ar putea deveni al doilea mare exportator de cereale din lume în următorii ani. Cel puţin aşa susţine Leonid Kozacenko, preşedintele Confederaţiei Agricole din Ucraina. Potrivit datelor oficiale, vecinii din nord au recoltat anul acesta peste 50 milioane tone metrice de grâne.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii