Pe ansamblu, în perioada 22 – 28 noiembrie 2012 se va menţine un regim termic al aerului normal, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2...10°C, valori apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3...14°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -8...6°C, în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, favorizând producerea brumei şi îngheţului la suprafaţa solului.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. În cea mai mare parte a Dobrogei, Olteniei, sudul şi estul Munteniei, nordul şi estul Moldovei, local în sudul Transilvaniei, vestul Crişanei şi centrul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar. Totodată, starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, iar la cele întârziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (60-100%), răsărire (40-100%), formarea frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-80%).
Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă va parcurge predominant înfrunzirea (7-13 frunze), la scara întregii ţări.
La speciile pomi-viticole va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor. În cea mai mare parte a plantaţiilor se va semnala stadiul de repaus biologic.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.