Prima parte a perioadei 21 – 27 martie 2013 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, iar în restul intervalului se va produce o răcire accentuată în evoluţia regimului termic, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3...13°C, la începutul intervalului, mai ridicată cu 1...5°C în raport cu normalul perioadei şi -10...5°C în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1...8°C.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -8...18°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -14...8°C în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute, -17...-15°C, fiind posibile în Moldova şi zonele depresionare, favorizând producerea îngheţului la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a teritoriului, iar local în jumătatea de sud a ţării, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În a doua parte a intervalului, în zonele vestice, centrale și nordice vor predomina ninsorile, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, local cu aspect de viscol.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optim, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic al aerului mai scăzut decât în mod obișnuit, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent în majoritatea zonelor de cultură, local fiind posibile stagnări temporare în vegetaţie. Pe ansamblu, uniformitatea şi
vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor parcurge predominant formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%), precum şi alungirea tulpinii
(10-20%). Culturile întârziate fenologic se vor afla în continuare în fazele de răsărire şi formare a frunzei a treia (60-100%).
Rapiţa va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze), pe majoritatea
suprafeţelor cultivate.
În aproape toate plantaţiile, la speciile pomicole se va menţine starea de repaus vegetativ, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cais, cireş, piersic) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor de rod şi local, înmugurirea. La viţa de vie se va continua repausul biologic, în toate podgoriile.
Recomandări de specialitate:
• Controlul semănăturilor pentru verificarea vigurozităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire);
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
• Pregătirea patului germinativ şi declanşarea semănatului la culturile din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag şi lucernă).