Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 9...23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C, la nivelul întregului teritoriu.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13...29°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4...16°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 10...24°C, favorabilă parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă semănate până în prezent.
Se întrevăd ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și izolat extremă, în cea mai mare parte a teritoriului. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, sud-estul și local în nordul Munteniei, vestul Moldovei, estul Maramureșului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor evolua în general normal, în special în semănăturile efectuate în epoca optimă. De asemenea, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.
La porumb se vor continua lucrările de recoltare, îndeosebi în jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului agricol, acestea se vor definitiva.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură se va afla la maturitatea tehnologică şi recoltare, iar la cultura de cartof din centrul ţării se vor finaliza lucrările de recoltare.
Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea/ căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.
Cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă va parcurge germinarea-răsărirea (10-100%) şi înfrunzirea (10-50%).
În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de germinare-răsărire (10-100%), precum şi formarea primelor frunze (10-40%). Local, în Muntenia, la grâul de toamnă va fi posibilă declanşarea fazei de înfrăţire.
Recomandări de specialitate
• Continuarea recoltării, transportului şi depozitării produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Urgentarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului în epoca optimă, în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.