Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1...13°C, mai scăzută cu 1...5 °C comparativ cu mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6...17°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -4...9°C, posibil mai coborâte în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumelor.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 7...14°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată.
Se întrevăd ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va menţine la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi izolat extremă, se va semnala în continuare în vestul şi sud-estul teritoriului agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă se vor desfăşura în ritmuri normale în majoritatea zonelor de cultură, iar în zonele depresionare, pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, evoluţia fenologică va fi mai lentă.
Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o bună aprovizionare a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.
La cultura de porumb din Transilvania şi nordul Moldovei se va încheia recoltarea.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va înregistra maturitatea deplină şi recoltarea.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole îşi vor continua maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.
Sub aspect fenologic, la rapiţă se va semnala germinarea, răsărirea şi înfrunzirea (10-100%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind în general medie şi slabă.
Culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice se vor afla predominant în fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%).
Recomandări de specialitate:
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura pe ansamblu, în condiţii bune.
• Continuarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor);
• Urgentarea pregătirii patului germinativ în vederea continuării semănatului la orzul şi grâul de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole.