Sub aspect termic, în intervalul 12 – 18 decembrie 2013 va predomina o vreme în general normală, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -8...6°C, în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -5...10°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -12...3°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni unde se va produce brumă şi îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în zonele din jumătatea de est a ţării. Local, vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu
depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local în sud-estul teritoriului agricol, se vor înregistra
deficite moderate de umiditate în sol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, la speciile de toamnă se va menţine starea de repaus vegetativ în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor areale agricole din sud-vestul şi vestul ţării, unde procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua lent.
Funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, la culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la culturile înfiinţate tardiv.
Sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în epoca optimă va parcurge predominant faza de înfrunzire (5-13 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic, acestea având în general o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări, etc.) se vor desfăşura cu
dificultate.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
• Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
• Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.