Vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de răcire, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12...24°C, în prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C şi 11...19°C, în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 19...30°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...17°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 17...28°C, optime desfăşurării fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile semănate până în prezent.
Sub aspect pluviometric sunt posibile ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Local, spre sfârşitul intervalului, vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, în majoritatea zonelor de cultură. În cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Moldovei, sudul Banatului şi al Olteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și local puternică.
Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb va prezenta valori satisfăcătoare în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul şi local în centrul şi vestul teritoriului, se va semnala seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și izolat extremă.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare a regimului termic favorabil din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal pe majoritatea suprafeţele agricole şi mai intens pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic şi pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla predominant la alungirea paiului (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-80%) şi local, înflorirea (10-40%).În semănăturile înfiinţate după 20 octombrie 2012 se va definitiva înfrăţirea (100%), continuându-se totodată fazele de alungire a paiului, „burduf” şi înspicare (10-100%).
Cultura de rapiţă va parcurge alungirea tulpinii (50-100%), înflorirea (10-80%), precum şi începutul fazei de formare a boabelor în silicve (10-30%).
Floarea-soarelui va înregistra germinarea şi răsărirea (10-100%), precum şi apariţia primei perechi de frunze (10-30%).
Sub aspect fenologic, la porumb se vor continua fazele de germinare şi răsărire (10-100%), precum şi apariţia frunzei a treia (30-100%), iar la cartof încolţirea şi răsărirea
(10-40%).
În plantaţiile pomicole, soiurile de sâmburoase se vor afla la creşterea frunzelor/lăstarilor/fructelor, iar la seminţoase va fi posibilă definitivarea înfloririi, totodată semnalându-se legarea şi formarea rodului.
Viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor/lăstarilor, formarea inflorescenţelor, izolat fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea definitivării semănatului/plantatului culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) bolilor şi dăunătorilor (cu substanţe insecto-fungicide) la culturile de câmp;
• Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.