Sub aspect termic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12...26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20...32°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...19°C, în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 17...29°C, optim pregătirii patului germinativ în vederea efectuării însămânţărilor la culturile de toamnă (rapiţă, orz).
Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în nordul şi nord-estul ţării.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apă din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. În nordul și nord-vestul Moldovei, estul și local în centrul și nordul Munteniei, centrul Dobrogei, local în sudul și sud-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) vor fi accelerate şi forţate, pe fondul stresului termic şi hidric din aer şi sol din perioada cu cerinţe maxime faţă de apă ale plantelor, menţinându-se avansul în vegetaţie de aproximativ 3-4 săptămâni faţă de anii normali, cu repercursiuni asupra cantităţii şi calităţii recoltelor.
La floarea-soarelui în regim neirigat va fi posibilă definitivarea maturităţii depline (100%), continuându-se recoltarea pe aproape întreg teritoriul agricol.
În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla la maturitatea deplină (50-100%), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.
Cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului în rădăcină, iar cartoful, veştejirea vrejilor şi recoltarea.
La pomii fructiferi şi viţa de vie vor predomina coacerea fructelor/boabelor, lemnului şi acumularea zahărului, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.
La cultura de rapiţă şi orz de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele înfiinţate până în prezent se vor înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor);
• În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului, în scopul conservării apei în sol;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie.