Pe ansamblu, perioada 08 – 14 octombrie 2013 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9...18°C, valori apropiate de normele climatologice, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13...23°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai scăzute (-3...1°C) în zonele depresionare, local fiind condiţii de producere a brumei.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 8...17°C, limite în general favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată, precum şi continuării semănatului.
Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local, în nord-vestul, sudul şi estul ţării se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă, înfiinţate până în prezent se vor desfăşura pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Totodată, pe fondul regimului termic din aer şi sol mai scăzut decât în mod obişnuit, în zonele depresionare, procesele biologice ale plantelor vor evolua mai lent, local fiind posibilă stagnarea temporară a acestora.
Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%) în majoritatea zonelor de cultură, totodată extinzându-se suprafeţele recoltate.
În principalele bazine specializate, cultura de sfeclă de zahăr se va afla predominant la îngroşarea axei hipocotile şi maturitatea tehnologică, de asemenea fiind posibil începutul recoltării.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala fazele de maturare a rodului şi lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea, în toate plantaţiile.
Sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în perioada optimă va parcurge germinarea şi răsărirea (20-100%), precum şi dezvoltarea primelor frunze (2-6 frunze), plantele prezentând pe ansamblu o stare de vegetaţie medie şi bună.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate până în prezent vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire (10-40%), continuându-se totodată lucrările de însămânţare.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea arăturilor de toamnă şi pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor în epoca optimă;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.