Perioada 08 – 14 noiembrie 2012 se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, la scara întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1...12°C, valori apropiate de normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 7...16°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -6...9°C, în cea mai mare parte a ţării, favorizând producerea brumei şi îngheţului la suprafaţa solului.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 4...13°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă.
Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local
puternică) se vor menţine pe suprafeţe extinse din Oltenia, Dobrogea, Moldova, izolat în sudul Transilvaniei, sud-vestul și nordul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie pe ansamblu normală a proceselor biologice la speciile de toamnă, iar în zonele depresionare, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime, precum şi pe arealele unde se înregistrează deficite de umiditate în sol.
Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţie a frunzei a treia (10-100%). Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile semănate în perioada optimă, aflate în faza de înfrăţire (10-60%).
La cultura de sfeclă de zahăr din centrul şi nordul ţării se vor finaliza lucrările de recoltare.
În toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/cordelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, local fiind posibilă declanşarea fazei de repaus vegetativ.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea şi finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi a arăturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în perioada optimă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.