Caracteristici meteorologice
În acest interval va predomina o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6...7°C, valori apropiate de normele climatologice, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -1...12°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...3°C, în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scăzută în nordul Moldovei şi în zonele depresionare, unde local vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), neînsemnate cantitativ, în aproape toate regiunile agricole. Izolat, vântul va înregistra intensificări temporare.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din estul Moldovei, sudul Transilvaniei, vestul Banatului şi al Crişanei, nordul Munteniei şi al Dobrogei, conţinutul de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Speciile de toamnă se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi bună la culturile semănate în epoca optimă, iar la cele înfiinţate tardiv, medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).
Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire, la scara întregii ţări.
La speciile pomicole şi viticole se va menţine starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile.
Lucrările agricole de sezon se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Eliminarea surplusului de apă pe terenurile unde se vor semnala băltiri la suprafaţa solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.