La începutul intervalului 06 – 12 noiembrie 2012 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care spre sfârşitul perioadei vremea va deveni normală, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5...14°C, în primele zile, valori mai ridicate cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale şi 2...11°C, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7...19°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4...7°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, local fiind condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 cm şi 10 cm se va încadra între 7...15°C, limite optime desfăşurării proceselor vegetative la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică, pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia, nordul Crişanei, vestul Maramureşului, izolat în nord-estul şi sud-vestul Munteniei, nord-vestul şi sud-estul Transilvaniei. În Banat, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, Munteniei, în centrul şi sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, local în nord-vestul Olteniei, estul Maramureşului, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura pe ansamblu normal, în majoritatea regiunilor agricole. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, exceptând semănăturile tardive şi terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor.
Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea (90-100%), răsărirea (50-100%), apariţia primelor frunze (10-80%). La cele semănate după 20 octombrie vor
predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%).
Rapiţa se va afla la răsărire (50-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-60%).
Sfecla de zahăr din centrul şi nordul Transilvaniei se va recolta pe ultimele suprafeţe.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.