Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 05 – 11 Ianuarie 2012

Publicat: 05 ianuarie 2012 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Vremea caldă de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -4...9°C, mai ridicată cu 1...9°C în raport cu mediile multianuale în primele zile şi -6...3°C, limite apropiate de normele climatologice spre sfârşitul perioadei.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -3...12°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9...7°C, în aproape toată ţara, fiind condiţii de producere a brumei şi a îngheţului superficial la sol. 

Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor agricole, mai însemnate cantitativ în primele zile ale intervalului. Local, se vor semnala intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică) se vor menţine pe unele areale agricole din estul şi sud-estul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice prognozate, culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Totodată, pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării, vor fi posibile reluări temporare ale proceselor de vegetaţie ale plantelor, în special la începutul intervalului.
În funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala răsărirea (80 100%), apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-80%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă se va afla în faza de înfrunzire (4-9 frunze). În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie se va continua stadiul de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

Vizualizat: 1465 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Temperaturile ridicate favorizează fenomenul de înmugurire a pomilor fructiferi

Temperaturile ridicate favorizează fenomenul de înmugurire a pomilor fructiferi

Temperaturile ridicate peste nivelul mediu pentru această perioadă a anului favorizează apariţia fenomenului de înmugurire a pomilor fructiferi din judeţul Giurgiu.

Culturile agricole de toamnă se înfiinţează... în ianuarie

Culturile agricole de toamnă se înfiinţează... în ianuarie

Culturile de grâu şi rapiţă semănate în toamna anului trecut fie nu au răsărit deloc, fie au răsărit neuniform. Astfel, cu toate că suntem în luna ianuarie a anului 2012, vremea bună determină agricultorii să-şi lucreze terenurile şi să înfiinţeze culturi.

Tabără: Anul 2012 va fi un an normal pentru producţia agricolă a României

Tabără: Anul 2012 va fi un an normal pentru producţia agricolă a României

Seceta din toamna anului trecut şi deficitul de apă din sol ar putea afecta suprafeţe întinse de culturi din toată ţara. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără consideră că există posibilităţi de recuperare şi că anul 2012 va fi un an agricol normal.

Timiş: Vremea bună din ultima perioadă creează premisele unor producţii agricole bune şi în 2012

Timiş: Vremea bună din ultima perioadă creează premisele unor producţii agricole bune şi în 2012

Cu toate că în toamna anului 2011, seceta a pus stăpânire pe majoritatea zonelor agricole din ţară, în judeţul Timiş, culturile şi-au revenit în ultima perioadă, iar acum agricultorii speră ca şi în anul 2012 recoltele să fie la fel de bogate ca şi în 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii