Perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14...24°C, valori mai ridicate cu 1...8°C comparativ cu mediile multianuale, la scara întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 20...31°C, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...17°C, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va înregistra valori cuprinse între 15...26°C, optime parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile înfiinţate până la această dată.
Se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, centrul, estul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologicămoderată).
În stratul de sol 0-20 cm/ogor, rezerva de umiditate se va menţine la valori satisfăcătoare în cea mai mare parte a teritoriului. Pe areale extinse din sud-estul, sudul, estul şi local in vestul ţarii, se va semnala fenomenul de seceta pedologică moderată şi local puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile biologice ale culturilor agricole şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănaturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se va definitiva faza de înfrăţire (100%), plantele aflându-se predominant la alungirea paiului (10-100% şi local, „burduf” şi înspicare (10-30%). Culturile însămânţate tardiv vor parcurge înfrăţirea şi alungirea tulpinii(10-100%).
Rapiţa va înregistra fazele de alungirea tulpinii (30-100%), apariţia inflorescenţelor (10-100%) şi înflorirea (10-60%). Speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin şi prun) îşi vor continua legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (măr, păr) se vor afla în fazele de înfrunzire, înflorire şi formare a rodului, în majoritatea plantaţiilor.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala dezmugurirea şi înfrunzirea, iar local, la soiurile timpurii de masă, creşterea lăstarilor.
Culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr) semănate pe suprafeţe restrânse vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
• Continuarea şi chiar finalizarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii germinative;
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă;
• Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente;
• Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.