Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normală din primele zile ale perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14...24°C în prima parte a intervalului, valori apropiate de normalul perioadei şi 17...27°C în ultimele zile, mai ridicate cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20...33°C în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 8...21°C în majoritatea regiunilor agricole.
Se întrevăd ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în cultura de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor. Deficite moderate şi chiar ridicate de apă în sol (seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din sud-estul, estul şi local în vestul teritoriului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, procesele biologice ale culturilor agricole şi speciilor pomi-viticole vor fi mai intense îndeosebi în a doua parte a intervalului, în cea mai mare parte a zonelor agricole. Temperaturile maxime ridicate din aer situate peste pragul biologic de rezistenţă al plantelor (30...32°C) vor determina ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele amiezii la speciile prăşitoare. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe areale cu deficite de apă în sol.
În nordul şi centrul ţării, la grâul de toamnă se vor definitiva lucrările de recoltare.
Floarea-soarelui, se va afla predominant în fazele de înflorire (80-100%), maturitate ceara (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate culturi vor fi cele din sudul ţării, care vor parcurge maturitatea deplină (10-50%).
La cultura de porumb se va finaliza înflorirea (80-100%) continuându-se totodată mătăsirea (10-100%) şi maturitatea în lapte (10-80%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va semnala maturitatea în ceară (10-40%).
În centrul ţării, sfecla de zahar va parcurge creşterea intensă a rădăcinii în grosime şi greutate, iar cartoful, creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară.
În majoritatea plantaţiilor pomicole, la semintoase se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltare a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, totodată continuându-se recoltarea la soiurile de sâmburoase.
La viţa de vie vor predomina creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de masă se va continua coacerea în „pârgă”, în cea mai mare parte a podgoriilor.
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice (recoltare, erbicidări, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însamânţărilor de toamnă;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele afectate de seceta pedologică;
• Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidări, praşile manuale).