În intervalul 03 - 09 septembrie 2013 va predomina un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 11...22°C, valori apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15...28°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 6...15°C, în aproape toate zonele de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura neirigată de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în majoritatea zonelor de cultură. În nord-vestul Olteniei și al Munteniei, sudul, vestul și local în nordul Transilvaniei, nordul Banatului, nordul și izolat în estul Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, centrul Transilvaniei, sud-estul și local în vestul Moldovei, vestul Banatului și al Crișanei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafeţe extinse din Moldova, Transilvania, Crișana, Banat, nord-vestul și local în estul Munteniei, nord-vestul Olteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative la speciile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de maturare la culturile agricole vor fi stanjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea/uscarea parţială a aparatului foliar al plantelor precum şi fructe/boabe mici şi deshidratate.
În funcţie de data semănatului, floarea soarelui se va afla la maturitatea deplină (30-100%), şi recoltarea la nivelul întregii ţări.
Din punct de vedere fenologic, la porumb predominante vor fi fazele de maturitate în ceară 70-100%, şi deplină 10-100%, precum şi recoltarea.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va înregistra uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitate tehnologică.
La pomii fructiferi şi viţa de vie din toate plantaţiile se vor semnala maturarea fructelor/boabelor, concomitent cu acumularea zaharurilor iar la varietăţile de sezon ajunse la maturitatea tehnologică se vor extinde lucrările de recoltare.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Continuarea lucrărilor de arat pe terenurile eliberate de resturile vegetale şi aplicarea îngrăşămintelor organice, îndeosebi pe arealele agricole aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm);
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie.