La începutul şi în ultimele zile ale perioadei, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, iar în restul intervalului va predomina o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4...18°C în zilele cele mai calde, valori mai ridicate cu 1...7°C comparativ cu mediile multianuale şi 2...12°C în restul perioadei, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 8...24°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4...12°C, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în estul Transilvaniei, fiind condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8...20°C, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în sudul şi centrul ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din vestul, estul, sud-estul şi local în nordul şi centrul teritoriului, se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), în majoritatea regiunilor se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică. În sudul şi local în estul şi centrul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina o evoluţie în general normală a proceselor vegetative ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole, în cea mai mare
parte a teritoriului agricol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (80-100%), precum şi înfrăţirea (50-100%).
Rapiţa se va afla în fazele de înfrunzire (10-17 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%).
În plantaţiile pomicole, la soiurile de sâmburoase se vor semnala dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali.
La viţa de vie predominante vor fi fazele de „plâns”, înmugurire şi dezmugurire.
Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.
Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi), vor fi sistate temporar, doar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Finalizarea tăierilor de rodire în vii şi livezi.