Pe ansamblu, în intervalul 02 – 08 iulie 2013 va predomina un regim termic al aerului în general normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15...26°C, în cea mai mare parte a teritoriului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21...32°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...22°C, pe întreg teritoriul agricol.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în sudul şi estul ţării.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafeţe agricole restrânse din Dobrogea şi estul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de coacere şi maturare la cerealierele de toamnă, precum şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor evolua în general normal, în aproape toată ţara.
La orzul de toamnă se vor continua lucrările de recoltare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în zonele de cultură din sudul, sud-estul şi vestul ţării va fi posibilă finalizarea acestora.
Grâul de toamnă va parcurge maturitatea în ceară şi deplină (50-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din jumătatea de nord a ţării, unde se vor semnala maturitatea în lapte (70-100%) şi ceară (10-100%). Totodată, în sudul ţării se vor continua lucrările de recoltare.
Rapiţa din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Transilvania aflată la maturitatea deplină (80-100%) se va recolta în continuare.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va înregistra predominant dezvoltarea aparatului foliar, precum şi formarea capitulului (50-100%) şi înflorirea (10-100%).
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla la înfrunzire (16-20 frunze), apariţia paniculului (10-100%), precum şi înflorire/mătăsire (10-80%) la hibriziii extratimpurii şi timpurii.
La cultura de sfeclă de zahăr vor predomina fazele de înfrunzire (70-100%) şi îngroşarea/alungirea axei hipocotile (10-100%).
Cartoful din principalele bazine specializate va parcurge fazele de tuberizare (50-100%), creştere a lăstarilor (80-100%), îmbobocire şi înflorire (30-100%).
În toate plantaţiile pomicole se vor semnala fazele de creştere a frunzelor şi a rodului, iar la soiurile de sâmburoase (cireş, vişin, cais) aflate la maturitatea de consum se vor continua lucrările de recoltare. Viţa de vie va parcurge fazele de formare şi dezvoltare a boabelor, precum şi creşterea lăstarilor/frunzelor.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări);
• Combaterea bolilor şi dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a fructelor şi cerealierelor de toamnă;
• Aplicarea irigaţiilor pe arealele agricole cu deficite ridicate de apă în sol.