Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului deosebit de scăzut, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -17...-3°C, valori mai scăzute cu 1...11°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -14...-2°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -20...-4°C, posibil mai coborâte în depresiuni şi nordul Moldovei, unde se va produce îngheţ la sol.
Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării, iar izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. De asemenea, vântul va înregistra intensificări, îndeosebi în sud-vestul, sudul şi sud-estul ţării, local cu aspect de viscol.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe unele areale din estul și local sudul ţării se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menţinerii regimului termic scăzut din aer şi sol, atât la culturile de orz şi grâu de toamnă, cât şi la speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, temperaturile minime din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmin În funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
Fenologic, cultura de rapiţă se va afla la înfrunzire, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi slabă. La pomii fructiferi şi viţa de vie se va continua stadiul de repaus bio nivelul întregii ţări. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Aplicarea îngrăşămintelor organice în vii şi livezi;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.