Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 01 – 07 Martie 2012

Publicat: 01 martie 2012 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Primele zile ale perioadei se vor caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2...9°C la începutul intervalului, mai ridicate cu 1...5°C comparativ cu mediile climatologice şi -5...6°C în ultimele zile, valori apropiate de normalul perioadei.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 1...14°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -10...4°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, favorizând producerea îngheţului la sol.
Sub aspect pluviometric, vor fi posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor. De asemenea, izolat, vântul va prezenta intensificări temporare, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se va menţine starea de repaus vegetativ, la scara întregii ţări. Totodată, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de „descălţare” a plantelor. De asemenea, pe terenurile cu drenaj defectuos, local, vor fi posibile băltiri temporare de apă la suprafaţa solului.
Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului se vor afla în diferite faze de dezvoltare, respectiv răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%).
Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea, în majoritatea zonelor de cultură.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra în continuare stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:
•    Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
•    Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi;
•    Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
•    Eliminarea surplusului de apă pe terenurile unde se vor semnala băltiri la suprafaţa solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.

Vizualizat: 1101 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Vrancea: Gerul din februarie a distrus viile în proporţie de peste 60 la sută

Vrancea: Gerul din februarie a distrus viile în proporţie de peste 60 la sută

Podgoriile din judeţul Vrancea au fost calamitate în proporţie de peste 60% de temperaturile foarte scăzute înregistrate la mijlocul lunii februarie, arată informaţiile transmise de reprezentanţii agriculturii locale.

Noutăţi APIA : „Pajişti pentru fluturi” şi „Terenuri arabile ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu”

Noutăţi APIA : „Pajişti pentru fluturi” şi „Terenuri arabile ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are două noutăţi, pentru anul 2012, în ceea ce priveşte măsurile de dezvoltare rurală, a declarat Raluca Daminescu, director al Direcţiei Metodologie, Monitorizare, Raportare şi Relaţii Instituţionale, APIA.

LAPAR: Producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă

LAPAR: Producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă

România subvenţionează la ora actuală autoconsumul, pentru că doar 40% din suprafaţă se lucrează în formă organizată şi intră în circuitul economic, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii