BUGETUL AGRICOL AL ROMÂNIEI. Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor români? Anvelopa financiară a României pentru perioada 2021-2027 este 20,12 miliarde de euro, susține un document semnat de Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii din România, actualmente ministru plenipotențiar Reprezentanța permanentă a României la UE, Bruxelles.
Din bugetul agricol repartizat țării noastre, pentru plățile directe ale fermierilor și măsurile de piață este alocată cea mai mare sumă, 13,37 miliarde de euro, în timp ce pentru dezvoltare rurală suma este de doar 6,75 miliarde de euro.
Alocarea totală se menține practic la nivelul actual, datorită continuării convergenței externe propuse, care determină creșterea plăților directe, compensînd reducerea fondurilor pentru dezvoltarea rurală, susține Achim Irimescu.
Potrivit aceleiași surse, la nivelul Uniunii Europene, bugetul alocat noii Politici Agricole Comune (PAC) se reduce în următorul exercițiu financiar de la 36%, 420,4 miliarde de euro, cât este în actuala programare 2014-2020, la 27%, 372,2 miliarde de euro, în perioada 2021-2027.
Reducerea liniară a fondurilor destinate plăților directe, conform Comisiei Europene, ar fi de circa 4%, dar în prețuri curente depășește 16%. Reducerea fondurilor de dezvoltare rurală este egală pentru toate statele membre ale UE, 15,3%.
Noile obiective PAC pentru perioada 2021-2027
Competitivitatea producătorilor agricoli, respectiv: sprijinire veniturilor fiabile, creșterea competitivității, reechilibrarea puterii fermierilor în cadrul lanțului alimentar.
Aspectele de mediu și climă vizează combaterea schimbărilor climatice, promovarea utilizării durabile a resurselor naturale, protejarea biodiversității.
Noua PAC sprijină reînnoirea generațiilor, atragerea tinerilor în agricultură, promovarea ocupării forței de muncă și a creșterii economice și asigurarea unei calități înalte a alimentelor.