Odată cu votul pentru ieşirea din UE a Marii Britanii creşte în cadrul agriculturii britanice dorinţa de a discuta şi de a obţine informaţii. La o conferinţă din Birmingham, mulţi fermieri au salutat părăsirea Comunităţii Europene, întrucât o liră sterlină mai slabă ar determina o creştere a exporturilor de produse agricole din Marea Britanie. Producătorii depind însă de subvenţiile pe care UE le pune anual la dispoziţie membrilor săi.
Se doreşte ca Guvernul britanic să plătească mai mult decât UE
Cei vizaţi sunt cu atât mai mult interesaţi de subvenţiile pe care le plănuieşte guvernul britanic ca şi înlocuitor pentru sumele primite din partea Uniunii Europene. Mulţi fermieri sunt de părere că programul naţional va fi, probabil, mai puţin generos decât cel prevăzut în Politica Agricolă Comună. Marea Britanie a criticat de multe ori această generozitate şi a cerut o reducere a subvenţiilor.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agricultorilor, Meurig Raymond, s-a exprimat pentru un fel de Farmbill, aşa cum este oferit agricultorilor din SUA, pentru a susţine agricultura britanică. Subvenţia de tip Farmbill se reevaluează o dată la zece ani şi se adaptează situaţiei actuale din agricultură.
În spatele scăderii lirei pândesc pericole
Raymond a descris, totodată, şi scenariul de coşmar, care va trebui oprit odată cu ieşirea Marii Britanii din UE. Odată cu scăderea lirei sterline ar putea creşte inflaţia în ţară. În acest caz ar fi posibil ca Guvernul să încheie contracte cu ţări care produc mai ieftin, precum Brazilia sau Ucraina, pentru a-i linişti pe consumatorii din ţară cu importuri ieftine. În urma acestui scenariu, agricultura britanică ar avea de suferit. Multe ţări care exportă marfă în Marea Britanie depind de taxele vamale reglementate de UE. Dacă Marea Britanie iese din Comunitate, ţara va trebuie să îşi formeze propriile acorduri comerciale şi limite vamale, a subliniat Raymond.
Sursa: agrarticker.de