Producătorii agricoli brăileni au început anul agricol cu dreptul. Aprecierea aparţine directorului DADR, Traian Cismaş.
“Am avut o toamnă destul de ploioasă şi fermierii noştri au putut să realizeze lucrările agrotehnice în condiţii excelente. La cultura grâului avem înfiinţate 70.650 de hectare, iar culturile de orz şi orzoaică de întind pe 18.116 hectare şi, respectiv, 5.083 de hectare” a spus Traian Cismaş.
Pariu pe rapiţă
În ciuda condiţiilor dificile de anul trecut, când întinse suprafeţe cultivate cu rapiţă au fost întoarse, fermierii brăileni au pariat în continuare şi în acest an pe această cultură. De aceea, rapiţa de toamnă este cultivată pe 18.116 hectare, în general, pe o suprafaţă aproximativ egală ca şi anul trecut.
Culturile de toamnă se prezintă bine
Potrivit interlocutorului, la această dată, culturile se află sunt într-un stadiu de dezvoltare foarte bun, normal pentru această perioadă. Iarna nu a fost atât de geroasă cum s-a întâmplat în anii anteriori, iar lucrul acesta a făcut ca plantele de cultură să treacă în condiţii optime peste sezonul rece.
Rezerva de apă din sol a fost refăcută substanţial, precipitaţiile căzute însumând peste 260 de litri pe mp.
Aşa că producătorii agricoli privesc cu speranţă la noua campanie agricolă care se apropie, lucrările de pregătire a solului şi pentru înfiinţarea culturilor ar trebuie să se efectueze într-un optim tehnologic.
Nevoia de performanţă
“Fermierii noştri, mai ales cei care au exploataţii agricole pe terasă, vor să facă performanţă. Au un exemplu foarte bun - Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploataţie europeană, o adevărată academie agricolă. Rezultatele obţinute de specialiştii din Insulă au darul de a întreţine o competiţie spre randamente superioare la hectar”, ne-a declarat directorul DADR Brăila.
Aproape 100 de mii de hectare contractate la irigat
Una dintre marile probleme pe care le reclamă producătorii agricoli din judeţul cu cea mai întinsă suprafaţă la irigat, 220.000 de hectare, sunt costurile ridicate ale apei de udare. În treptele patru, cinci şi şase de pompare, 1.000 de mc a ajuns să coste şi 4-500 de lei, de peste zece ori mai mult faţă norma de apă pompată la prima treaptă.
Totuşi, agriculturii conştientizează că fără apă nu pot face producţii. Până la această dată, potrivit datelor filialei judeţene a ANIF, a fost contractată la irigat o suprafaţă de 96 de mii de hectare.