Despre starea culturilor în zona Brăilei ne-a vorbit Marcel Cucu, fermier din Viziru, judeţul Brăila şi vicepreşedintele Ligii Asociaţiiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR). Iată cum se prezintă păioasele şi rapiţa la această dată!
Potrivit acestuia, „culturile de rapiţă care au reuşit să intre în iarnă cu o stare de vegetaţie bună nu au fost afectate de cele câteva zile de geruri mari, dar mai sunt culturi de rapiţă care nu au atins o stare de vegetaţie bună şi încă nu ştim care va fi situaţia lor; în rest, grâul şi orzul sunt în regulă. Nu putem spune că am ieşit din iarnă, dar la ora actuală păioasele se prezintă bine”.
Marcel Cucu admite că şi în aria sa de activitate sunt băltiri, însă nu pe suprafeţe însemnate. „Sunt areale unde sunt şi băltiri, mai ales în zonele denivelate s-au creat bălţi, la fel şi în zonele lăsate în apropierea căilor de comunicare, dar, după părerea mea, benefică este rezerva de apă din sol, poate băltirile vom reuşi să le mai scurgem. Sigur că sunt şi zone unde au fost afectate suprafeţe mai mari, dar la noi, în zona Bărăganului de nord nu este atât de grav pentru că precipitaţiile nu au fost la nivelul celor din zona Olteniei sau Sud”, ne-a explicat el.
Iarna nu s-a terminat încă
Agricultorul brăilean atrage atenţia asupra faptului că iarna este încă departe de a se fi încheiat, aşa că pericolul gerului târziu pândeşte încă. „Trebuie să ţinem cont că iarna nu s-a terminat încă, suntem abia în februarie şi ne aşteptăm la variaţii majore de temperatură până în luna martie, deci nu putem spune că am scăpat. Sunt zone unde datorită temperaturilor ridicate există o tendinţă de reluare a vegetaţiei, dar deocamdată nu peste tot. Presupunând că evoluţia vremii va fi favorabilă lucrărilor, în orice caz va fi nevoie de două - trei săptămâni pentru a se stabiliza umiditatea de la suprafaţa solului şi abia apoi se poate intra în culturi cu tratamente sau alte lucrări. Acum nu putem discuta despre ieşirea în câmp şi cred că nici într-o lună de zile nu se va ieşi”, a adăugat Marcel Cucu.
Detalii privind starea culturilor de toamnă găsiţi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie!