Peste 20 de organizaţii ale utilizatorilor de apă din Brăila nu şi-au prelungit contractul pentru irigaţii, potrivit datelor făcute publice de directorul tehnic al sucursalei teritoriale ANIF, Adrian Bîrzoi, ceea ce duce la întârzierea demarării campaniei de irigaţii în judeţ.
„Actul adiţional pentru anul în curs la contractul multianual nu a fost încheiat încă de 24 de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii. Totodată, avansul minim stabilit împreună cu Liga Utilizatorilor de Apă pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii nu a fost încasat decât în procent foarte mic. Din 2,1 milioane lei necesar, au fost încasaţi 90.000 de lei. Situaţia ne face să nu putem încheia un contract pentru aceste staţii cu un terţ, astfel încât să putem demara campania de irigaţii”, a explicat Bîrzoi.
Terenurile trebuie neapărat irigate
Preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România filiala Brăila, Marcel Cucu, este nemulţumit de faptul că, deşi la Brăila se află 60% din suprafaţa irigabilă a ţării, agricultorii nu sunt ajutaţi pentru a depăşi această situaţie gravă în care se află irigaţiile.
„Nimănui nu-i pasă de sectorul agricol. Riscăm să rămânem fără agricultură. În judeţul nostru este foarte important să se irige la timp, mai ales că 60% din suprafaţa ţării care este irigată se află pe teritoriul judeţului Brăila. Costurile cu electricitatea sunt foarte mari, abia reuşim să le acoperim. Dacă vrem să facem ceva din agricultură, terenurile trebuie neapărat irigate. Dar cei de la Bucureşti tratează cu dispreţ agricultura noastră”, a declarat Marcel Cucu.
Potrivit directorului ANIF, până la această dată s-au irigat doar terenurile din Insula Mare a Brăilei, realizându-se o primă udare la 21.000 de hectare, în principal de orz, grâu, rapiţă şi furaje, din 38.700 de hectare contractate.
sursa: Agerpres