Dacă în vestul ţării, precipitaţiile nu au contenit să cadă toată iarna, în special sub formă de ploaie şi lapoviţă, iar băltirile le dau mari bătăi de cap agricultorilor cu totul altfel stau lucrurile în cealaltă parte a ţării, respectiv în zona Moldovei. Aici, ar mai fi nevoie de apă şi chiar au fost culturi la care s-a intervenit pentru stoparea creşterii excesive.
„Culturile care au răsărit la timp sunt bune deocamdată; au scăpat şi de gerurile din decembrie şi ianuarie. Rapiţă am semănat pe 100 de hectare, grâu pe 150 de hectare şi orz pe doar 30 de hectare. La intrarea în iarnă, cerealele erau bine înfrăţite, rapiţa chiar prea dezvoltată, aşa încât am aplicat două tratamente cu stabilizatori de creştere. Am pus-o la timp, a prins şi o ploaie de vreo 20 de litri după semănat, ceea ce i-a asigurat un start bun în vegetaţie. Acum, abia aşteptăm să scăpăm de friguri”, ne-a declarat Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani.
Culturile nu au reluat vegetaţia
Mai norocoşi decât colegii lor din vestul şi sudul ţării, agricultorii din Botoşani nu se confruntă cu problema băltirilor. Dimpotrivă, pământul lor ar mai avea nevoie de apă. „Noi în ianuarie nu am avut zăpadă deloc, solul este curat, iar temperaturile variază între -4oC noaptea şi 8 oC ziua, şi, deocamdată, nu afectează plantele. La noi nu sunt probleme cu băltirile, dimpotrivă! În prima lună a anului a plouat doar 18 litri/mp, deci nu se pune problema asta. Ba chiar s-au anunţat ceva precipitaţii pentru perioada următoare şi aşteptăm, poate ajung şi pe la noi. În general, umiditate este acum în sol, dar nu ar fi rău dacă ar mai ploua puţin”, ne-a spus agricultorul botoşănean. El a precizat că deşi au fost şi nopţi cu temperaturi pozitive, culturile nu au reluat vegetaţia, iar plantele încă stagnează. „Aşteptăm să vedem cum ieşim în primăvară şi cum scăpăm de toată luna februarie, sperăm să nu vină vreun îngheţ mai târziu când o să fie culturile în vegetaţie. Rapiţa este mai cu problemă, dar grâul nu este atât de sensibil”, a adăugat acesta.
Detalii privind starea culturilor de toamnă în restul ţării găsiţi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2015!