CE SE VA ÎNTÂMPLA CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR. Planul Național Strategic este documentul care va împărți banii din agricultură în următorul exercițiu financiar, fie că e vorba despre plăți directe, fie că e vorba de banii pentru dezvoltare rurală, dezvoltarea satului românesc. De modul în care va fi elaborat acest Plan, la care se lucrează acum, depind ajutoarele pentru fermierii români.
Daniel Botănoiu, încă secretar de stat la Ministerul Agriculturii, s-a plâns vineri, la INDAGRA, câte piedici le sunt puse funcționarilor români din Ministerul Agriculturii de funcționarii europeni de la Comisia Europeană, cât de dificil va fi să primească un aviz Planul Național Strategic la care se lucrează acum, cât de tare depind ajutoarelor pentru fermierii români de deciziile de la nivel european. Funcționarul MADR a dezvăluit cum au respins funcționarii din Comisia Europeană proiectul de hotărâre făcut pentru dezvoltarea zonei montane din România.
Necuratul se ascunde în detalii, nu o să-l vedem în lucrurile mari enunțate (...) Planul Național Strategic este cel care-l ascunde pe Necuratul în interior. De ce? Obligativitatea de a fi performant și de a obține acel aviz de la funcționarul public european va fi criminal. Și vă spune un om care a pățit-o de nenumărate ori ducându-mă acolo (la instituțiile europene de la Bruxelles n.r). Eu am emoții din punctul ăsta de vedere. Numai în ultima perioadă, colegii mei știu, cu zona montană am trimis rerezentanților Comisiei (Comisia Europeană n.r.) un proiect de hotărâre de Guvern: uitați, domnilor, așa trebuie să funcționeze. Comisia: dați-ne detalii suplimentare. Am dat detalii suplimentare, după care au zis: mai dați-ne un detaliu aici. Am dat și a doua oară. A treia oară ne-a spus: A! Trebuie să retrageți. Și am zis: De ce? Și ne-au spus: Păi, știți că lâna nu este produs obținut în urma activităților din sectorul agricol. Și am zis: De ce nu este?! Facem așa o invenție pe Marte sau ce facem?! Mi s-a părut o chestiune de neseriozitate pentru că de la început dacă ți s-a părut că nu e în regulă sau că încalcă anumite articole din regulamentul privind aceste investiții trebuia să ne spună: retrageți-l (proiectul privind zona montană n.r.) și era ok. După care am aflat că, de fapt, funcționarul care a lucrat pentru acest dosar, și prima dată și a doua oară, și-a luat concediu a treia oară și l-a dat la altul.
Și, ia, imaginați-vă cu Planul Național Strategic cum o să te duci acolo?! (...) O să-l trimitem acolo și o să zică: Nu e bine aici, trebuie să modifici, trebuie să-mi dovedești că ești profitabil. În situația în care, știm bine, că bilanțul contabil îl închizi în martie, dar anul agricol nu-l închizi în martie ca să poți să ai o corelație directă. Motiv pentru care am spus: bine, ok, lăsați-ne, măcar, să venim o dată la doi ani pentru că așa ai o imagine cu ceea ce se întâmplă în sectorul respectiv, a spus Daniel Botănoiu, secretar de stat Ministerul Agriculturii, la conferința Poltica Agricolă Comună, în sprijinul satului românesc, organizată vineri, 1 noiembrie 2019, de MADR în cadrul INDAGRA.