Centrul de Fructe Bistriţa a renunţat la ideea de a exporta zmeură anul acesta, iar pentru afine se estimează o producţie de cel mult 40 tone.
În urmă cu ceva timp Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud vindea la export fructe de pădure începând de la o mie de tone în sus, însă în ultimii trei ani cantitatea obţinută a fost de doar 150-200 tone, iar anul acesta sub 100 tone.
Zmeura şi murele - tot mai puţine
Zmeura se găseşte tot mai puţin în pădurile din Bistriţa. „Anul acesta aveam în plan 10 tone, însă nu ştiu dacă vom reuşi ceva. Producţia de zmeură este foarte slabă, aproape că nu avem ce culege. S-a dezvoltat vegetaţia forestieră şi zmeura s-a sufocat. Parchetele de zmeură s-au redus de la un an la altul”, se plânge Simion Bodor, şeful Centrului de fructe de pădure a Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud.
Cu aceeaşi situaţie se confruntă Centrul de fructe şi în ceea ce priveşte murele. „Nu apucă să se dezvolte din pricina ploilor acestea în averse. Nu ne aşteptăm nici la mure la producţie. Dintre fructele de dulceaţă, doar afinele şi măceşele vor lua calea exportului. La afine avem programată o cantitate de 40 de tone, iar la măceşe plus porumbe sunt în jur de 30 de tone estimate în total”, a explicat Adriana Barta, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa.
Fructele merg la export
Direcţia Silvică are anul acesta contracte cu firme din Austria şi Italia, de la care poate obţine şi 3000 euro/tona de afine, faţă de doar 2000 euro anul trecut. „Preţurile sunt mai mari anul acesta, pentru că n-a prea fost marfă”, mai spune şeful centrului. Acesta speră să poată asigura volumul contractat. „Este foarte slabă producţia şi la afine. Sper să ne facem totuşi planul. Avem bătăi de cap şi cu multele firme private venite din alte judeţe, care ne fac concurenţă şi ridică preţul oferit culegătorilor. Apoi au fost la mijloc şi îngheţurile târzii, care au compromis producţia de afine. Situaţia este generală în toată ţara”, explică Bodor.
sursa: adevărul.ro